Ett unikt samarbete sker när optikerassistenten Karin Wänseth och kaffehandlaren Tord Wetter jobbar ihop.
Ett unikt samarbete sker när optikerassistenten Karin Wänseth och kaffehandlaren Tord Wetter jobbar ihop.

Mauritz kaffe får nytt liv hos optiker

I veckan fick Mauritz kaffe nytt liv hos Ljungskile Optik.

ANNONS
|

Historien tar sin början en dag i mars då optikersbutiksägaren Karin Wänseth av en slump hamnade på ett kafé i Hunneberg, På plats var även kaffeentusiasten Tord Wetter som föreläste om kaffets historia. Där väcktes en nyfikenhet hos Karin och hon köpte med sig lite kaffe som hon senare rostade hemma i ugnen, men i brist på kaffekvarn fick hon använda en mortel för att mala bönorna. Resultatet var inte optimalt men Karin var fascinerad. Därefter köpte hon en kaffekvarn och ringde upp Tord, kanske fanns det möjlighet till ett samarbete?

– Tord kom hit och sedan dess har resten växt fram, säger Karin.

ANNONS

Butiken har delats upp och byggts ut, halva affären består nu i stället av ett kafé och i andra halvan hänger bågarna som vanligt på väggarna.

Kaffe och glasögon

Karin hade under några år funderat kring att utöka företaget men inte riktigt vetat vilken verksamhet hon skulle vilja ha i butiken. Men skulle det gå att sälja kaffe och glasögon samtidigt? Efter ett möte i Göteborg med huvudkontoret i kedjan kände hon sig lugnare.

– De tyckte det var en jättebra idé, säger hon.

Samarbetspartnern Tord är själv fjärde generationen kaffehandlare och Mauritz har funnits sedan 1888, de senaste åren på Fredsgatan i Göteborg. Men höjda hyror tvingade de att stänga i slutet av förra året.

Han blev därför väldigt glad när Karin ringde upp och kunde ge Mauritz fortsatt liv i Ljungskile.

– Jag är väldigt stolt över det här, säger han. Jag litar på att Karin kommer sköta det jättebra.

Bröd och ost

Förutom kaffet var det två andra saker som var extra viktiga för Tord, rågbrödet och osten. Karin har fått exakta instruktioner på hur brödet ska bakas och vilken ost det är som gäller. Och att det ska vara riktigt smör på mackorna gjorde Tord tydligt. Han har även provsmakat och godkänt kaffet.

ANNONS

– Vill de klaga så får de men då är det inte kaffet det är fel på, säger han och skrattar.

Mauritz Kaffe grundades 1888 av Mauritz Svenson, och verksamheten gällde vid den tiden kaffeimport. Man köpte in råkaffe som såldes vidare till livsmedelsbutiker och lokala rosterier. Efter andra världskriget startade man själva med kafferosteri, vid en tid då Svensons sonson Bertil Mauritz drev företaget.

När Mauritz' son Tord Wetter i sin tur 1971 tog över rörelsen, bestämde han sig för att förändra inriktningen på företaget. Efter en resa till Rom fick han idén om ett kafé i italiensk stil. Kaféet – Mauritz Kaffehus – öppnade 1973 på Magasinsgatan. Två år senare flttade man till en 72 kvadratmeter stor lokal vid det centrala shoppingstråket Fredsgatan, där man genom åren kom att bli välkänt inslag i stadsbilden och lite av en lokal kaffeinstitution.

Kaféet var öppet för sista gången, i lokalen på Fredsgatan, den 1 september 2012.

Källa: Wikipedia

ANNONS