Med lust för vårfägring stor

Primulor, penséer och påskliljor – nu sätts de efterlängtade vårblommarna ut i Uddevalla.

ANNONS
|

Vinterns isgrus är bortsopat från gator och torg, buskar och träd är beskurna och 40 ton jord har bytts ut i krukor, urnor och amplar.

Kommunens gatu- och parkenhet har arbetat för fullt för att göra stadsmiljön fin inför våren, och som pricken över i är de cirka 5000 vårblommorna också snart utplanterade.

– Löken kommer upp nu som vi planterade i höstas, och så kompletterar vi det med den här vårfägringen, säger Daniel Bäck, arbetsledare på gatu- och parkenheten.

Blått, lila, rosa och gult Vårfägringen, som de blommor som planteras ut nu kallas, går framförallt i färgerna blått, lila, rosa och gult.

ANNONS

Kring en av de sex stora urnorna som står runt Kungstorget är Therese Waldetoft och Sten-Erik Hagberg i full färd med att sätta ner påskliljor, penséer och primulor i den nya jorden i en av de sex urnorna runt Kungstorget.

Hundra tusen lökar I andra urnor längs med Kungsgatan finns murgröna som kommer slingra sig ner mot marken, och på vissa håll kan man även se tusensköna och ranunkel.

Men de cirka 5000 vårblommorna är försvinnande få jämför med sommarblommorna, som är tre till fyra gånger så många, förklarar Daniel Bäck. Och lökarna, som sattes i höstas, kan vara så många som hundra tusen eller fler.

Ogräset nästa utmaning Therese Waldetoft och Sten-Erik Hagberg ser det här ändå som ett rent nöje, jämfört med vinterns slit i snö och blåst. Men hon och hennes kollegor kan inte pusta ut helt än. Nästa stora utmaning är ogräsbekämpningen.

– Vi får rensa i grusgångar, rabatter och även sådana här hårdlagda ytor, säger Fredrik Stengavel, enhetschef för gatu- och parkenheten, och syftar bland annat på gatustenarna på Kungstorget – där ogräs kan växa upp i springorna.

"Alla tycker det blir fint" Kommuninvånarna tycks dock uppskatta arbetet med att göra staden fin.

Vad får ni för reaktioner från förbipasserande?

ANNONS

– Det är positivt, för det är ju ett vårtecken när vi planterar. Alla tycker det blir fint, säger Therese Waldetoft.

ANNONS