Bohusläningens redaktionschef Angelica Dimakis.
Bohusläningens redaktionschef Angelica Dimakis. Bild: Edvin Bergström

Med valsajt och kompass – nu valspurtar vi!

Opinionsmätningarna duggar tätt. Politiker reser land och rike runt på turnéer. Och var och varannan kommunpolitiker har nu svar på det mesta. Debatter om livets viktiga blir allt hetare. Mina vänner, det är dags för val 2018.

ANNONS
|

Ja, vi har gjort det förr. Var fjärde år, närmare bestämt. Kanske tillhör du skaran som redan vet precis vad du ska rösta på. Kanske är du orolig för vad valresultatet kan få med sig för konsekvenser för dig, din kommun ja, hela riket. Eller känns det snarare fantastiskt att vi alla kan gå till valurnorna och genomföra ett demokratiskt val och sedan respektera majoritetens vilja?

Ju närmare valet vi kommer desto mer nerver blir det. Det är mycket som står på spel. För dem som redan har makten och för dem som vill ha den. Laddade frågor och många möjliga maktkonstellationer finns på riksplanet så väl som i kommunerna.

ANNONS

Här hittar du Bohusläningens valsajt

Någon klok sa att politikerna bör slåss för själva demokratin i stället för med varandra. Samtidigt spås årets valkampanj bli en av de smutsigaste valkampanjerna hittills.

Alla har ett ansvar

Medborgardialoger kan snabbt vändas till ganska otrevliga påhopp på sociala medier. En artikel i DN redovisar en rundringning till samtliga partier där alla uppger att mer resurser lagts på sociala medier. Man vill vara där och tydliggöra sin politik, vara "en vuxen i rummet". Det låter klokt.

Väljare, politiker och så vi i media. Alla har vi ett ansvar att se till att debatter, diskussioner och fakta presenteras på ett respektfullt och korrekt sätt: Kan man ta ett djupt andetag innan man slänger ur sig nåt i en facebooktråd? Kan man se att motståndarpolitikern kan ha en poäng i sitt resonemang? Kan fler komma till tals i en fråga?

Här hittar du Bohusläningens valkompass

Mitt i allt detta så står Bohusläningen på stabil mark. Vi vet att vi har en viktig roll och vi har vårt uppdrag glasklart framför oss: Vi ska ge dig en massa intressanta perspektiv på saker och ting för att du ska känna dig upplyst nog att göra ditt eget val i höst.

ANNONS

Valsajt

Vi möter politiker, låter dem tala till punkt men ställer så klart tuffa frågor när det kommer till kritan. Vi träffar olika grupper av väljare, medborgare, invånare. Vi ger oss ut i våra kommuner för att du ska få chansen att träffa oss. Vi granskar hur det gick med det där man lovade inför den gångna mandatperioden och hör vad oppositionen har att säga om saken. Och vi blickar framåt.

Nu drar vi dessutom i gång vår Valsajt 2018. Där kan du hitta våra artiklar, möten och granskningar som rör höstens val. Där hittar du även vår valkompass. Dina lokala kommunpolitiker har gått in och berättat om hur dom ser på saker och ting och detta ligger nu som grund i kompassen. Du kan klicka dig igenom kompassen för att få fram ett resultat som visar vart du själv hamnar på den politiska kartan.

ANNONS