Mer grönska när Kungstorget ska byggas om

Busstrafiken och parkeringsplatserna ska bort. I stället får Hasselbackshuset en trädgård som vetter mot torget. Om ett år räknar kommunen med att arbetet har startat.

ANNONS
|

Kungstorget ska bli mer attraktivt och en mötesplats för alla. Gångtrafiken ska prioriteras och trygghetskänslan på torget ska ökas. Det är tanken med att bygga om Kungstorget, och enligt kommunens projektledare Salwan Zaynal kan arbetet påbörjas om ungefär ett år.

– För etapp ett är byggstarten våren 2018. Men det beror på vintern, hur sträng den blir. Det kan bli tidigare också, vi börjar så fort som möjligt. Arbetet ska bli klart samma höst, säger han.

Planerna för torget har föregåtts av en tävling där medborgarna har fått komma med förslag och en förstudie, innan den nu gällande planen fastställdes. Arbetet är uppdelat i två etapper, där den andra beräknas starta först 2019.

ANNONS

– Första etappen går ungefär tio meter från statyn och mot Hasselbackshuset. Andra sidan, mot Rådhuset, är etapp två, säger Salwan Zaynal.

Det som ska göras i första etappen är att torget ska förlängas och nya grönytor ska skapas framför Hasselbackshuset, och där ska det finnas möjlighet till uteservering. I samband med det kommer också parkeringen som i dag finns framför Hasselbackshuset att tas bort, likaså busshållplatsen. Hållplatser kommer i stället att finnas vid Agneberg och Asplundsgatan, dock kommer flexlinjen även i fortsättningen stanna vid Kungstorget.

– Vi har gjort en trafik- och parkeringsstrategi där vi skriver hur kommunen arbetar med trafik- och parkeringsfrågor. Det är ett inriktningsdokument som vi tittar på hela tiden när vi planerar i centrum.

Mellan Hasselbackshuset och Träbron kommer också en stor halvcirkelformad trappa att byggas ner mot Bäveån. Bygget av trappan innebär också att området skredsäkras. I ombyggnationen ingår också ny ljussättning. Kostnaderna för första etappen beräknas uppgå till sju miljoner kronor, därtill kommer belysningen som uppskattas bli drygt en halv miljon kronor. Etapp två kommer att kosta ungefär lika mycket.

ANNONS