Mindre förskolegrupper i Uddevalla

Antalet barn i varje förskolegrupp har nästan halverats på ett år. Förklaringarna stavas statsbidrag och lokalpolitiska satsningar, men ingen vet om barngrupperna kommer växa igen när statsbidraget tar slut.

ANNONS
|

På bara ett år har antalet barn i förskolegrupperna minskat från i genomsnitt nitton till elva.

- Vi är stolta, särskilt över medarbetarnas hårda arbete. Det var ett tydligt vallöfte från oss att minska barngrupperna. Samtidigt återstår saker att göra. Exempelvis måste vi sänka personalomsättningen så att fler väljer att stanna kvar hos oss, säger Cecilia Sandberg (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Med årets budgeterade medel har de styrande politikerna satsat femton miljoner under tre års tid. Dessutom har staten beviljat ett stöd på sjutton miljoner för läsåret 2016/2017, men det är oklart hur mycket av dessa pengar som kommunen kommer att använda.

ANNONS

Lena-Maria Vinberg är verksamhetschef för förskolan och hon tycker att satsningen är helt rätt:

- Minskade förskolegrupper gynnar särskilt de små barnen och vi hoppas naturligtvis att politikerna vill fortsätta satsningarna på förskolan, säger hon.

Kommer ni att kunna upprätthålla de mindre barngrupperna även när statsbidraget försvinner?

- Kanske kan vi upprätthålla de mindre barngrupperna med samma personaltäthet och nya arbetssätt även utan statsbidrag, men det kan jag inte svara på i dag.

Pengarna har bland annat gått till att nyanställa personal, bygga om förskolor, köpa in material och genomföra en omorganisation. Istället för stora förskoleavdelningar ska barnen tillbringa mer tid i mindre grupper.

Det här är ingen lek med ord för att få bättre statistik?

- Nej absolut inte, det här gör vi för barnen, och naturligtvis också för personalen som får en bättre arbetsmiljö, säger Lena-Maria Vinberg.

Barngrupperna kommer fortfarande slås ihop på morgonen innan alla har kommit och på eftermiddagen när barnen börjat åka hem. Större delen av dagen tillbringas dock i den mindre barngruppen.

Den ytterst ansvariga politikern kan inte lova att de mindre barngrupperna kommer bestå, även om det är deras mål:

- Jag kan inte uttala mig hur det kommer att bli, för nästa budget är inte klar. Däremot är minskade barngrupper viktigt för både oss och kommuninvånarna. De minsta barnen har behov av mycket trygghet och personalen jobbar hellre med mindre barngrupper, så därför är det viktigt med färre barn i grupperna, säger Cecilia Sandberg.

ANNONS

Fakta: Förskolestorlek

Under 2015 hade varje förskolegrupp i genomsnitt 19 barn. Eftersom Uddevalla länge legat över rikssnittet har kommunen satsat på att minska barngrupperna och förra året var motsvarande siffra elva barn per grupp.

Förklaringarna är flera. Dels har politikerna under flera år satsat öronmärkta pengar: 2,5 miljoner 2015, 2,5 miljoner 2016 och tio miljoner i år. Dels har kommunen blivit beviljad 17 miljoner i statsbidrag för läsåret 16/17, men det är oklart hur mycket av medlen som verkligen kommer att användas.

Pengarna har bland annat gått till att anställa fler förskollärare, köp av material och omorganisering av verksamheten.

ANNONS