En man misstänks för hets mot folkgrupp efter ett uttalande han gjort under pågående rättegång i säkerhetssalen i Uddevalla tingsrätt.
En man misstänks för hets mot folkgrupp efter ett uttalande han gjort under pågående rättegång i säkerhetssalen i Uddevalla tingsrätt.

Misstänkt heilade under rättegång

Häktesvakterna skulle just föra den tilltalade mannen tillbaka till häktet när han vänder sig om till rätten och ropar till dem. Enligt åklagaren säger han "sieg heil", och åtalas för hets mot folkgrupp.

ANNONS
|

Mannen – en uddevallabo i 25-årsåldern – stod i höstas inför rätta i Uddevalla tingsrätt för att bland annat ha misshandlat och hotat sin mor vid flera tillfällen. Mannen var häktad men hade begärt att bli frisläppt i väntan på dom. Men när rättegången avslutades beslutade domstolen att mannen skulle förbli häktad till dess att dom meddelats. Han ska då ha uttryckt "jag skiter i allt" till sin advokat. Men enligt åtalet stannade det inte med det.

Vakterna i domstolen skulle därefter föra ut honom ur tingssalen och till häktet, men precis innan han skulle lämna salen vänder han sig om till domaren och nämndemännen. Enligt åtalet ska mannen då ha sagt "sieg heil, era jävla äckel" till dem. Åklagaren gör en polisanmälan om hets mot folkgrupp. En av nämndemännen beskriver händelsen i ett mejl till åklagaren: "jag uppfattar uttalanden som både grovt och hotfullt".

ANNONS

Uddevallabon förnekar att han sagt det som åklagaren påstår. Däremot säger han att han riktade en slängkyss mot rättens ledamöter. Det gjorde han "för att han hade känt sig kärleksfull”, har han uppgett i polisförhör.

Mannen dömdes efter rättegången i höstas till ett års fängelse för grov fridskränkning, hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han har tidigare dömts flera gånger, bland annat dömdes han till fängelse, efter den grova gängmisshandeln på Lagerbergsgatan 2012.

ANNONS