"Jag tycker att det här är bra", säger 22-åringens advokat Björn Hurtig om tingsrättens beslut att låta 22-åringen genomgå rättspsykiatrisk undersökning.
"Jag tycker att det här är bra", säger 22-åringens advokat Björn Hurtig om tingsrättens beslut att låta 22-åringen genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Bild: Janerik Henriksson/TT

Misstänkta i mordhärva kvar i häkte

De som åtalats för inblandning av kidnappning och mord på Magnus Natschki ska sitta kvar i häktet. Det har domstolen beslutat. En av dem ska genom gå rättspsykiatrisk undersökning.

ANNONS
|

Tingsrätten beslutade på torsdagen att de fyra som står åtalade för mord och människorov på Magnus Natschki alltjämt ska vara häktade.

Tingsrätten har också beslutat att den mordåtalade 22-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten anser att det finns "övertygande bevisning" för att han gjort sig skyldig till den åtalade gärningen".

– Det är väl rimligt att han ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. För att se om han genomgått den här gärningen under allvarligt psykisk störning och för att se hur det ser ut i dag, Om det över huvud taget går att döma honom, säger Björn Hurtig, 22-åringens försvarsadvokat.

ANNONS

LÄS MER:Vill se långa fängelsestraff för mordet på Magnus

"Jag tycker det här är bra"

22-åringen har erkänt att han dödat Magnus Natschki. Men försvarets linje har varit att han inte ska hållas ansvarig för mordet på grund av den situation han befann sig i. Han har själv berättat att han fruktade för sitt liv och kände sig tvingad att döda av de medåtalade. En liten sinnesundersökning har redan gjorts, och den har inte kunnat utesluta att 22-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet. Nu ska alltså en stor sinnesundersökning göras för att gå till botten med detta.

– Vi får avvakta vad man säger. Och jag tycker att det här är bra, jag tycker inte att han ska hållas ansvarig på grund av sitt psykiska mående. Det är bättre att utreda hur kunde det här hända, säger Björn Hurtig.

Advokaten begärde aldrig att 22-åringen skulle försättas på fri fot, för han misstänkte vad rättens beslut skulle bli. Han säger att om det visar sig att 22-åringen inte kunde fatta rationella beslut finns det en chans att han helt undgår straff.

– Om man var allvarligt psykisk sjuk vid gärningen men frisk i dag, då kan kan man rent teoretisk bli friad.

LÄS MER:Mordmisstänkte talade i rätten

Rättegången återupptas

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen ska redovisas till tingsrätten inom fyra veckor, och då, preliminärt i början av december, kommer rättegången att återupptas.

ANNONS

– Utlåtandet ska gås igenom. Det kan föranleda att man vill plädera på något annat sätt, säger Lars Bjurstam, lagman på Uddevalla tingsrätt.

Därefter kommer tingsrätten meddela beslut om när dom i målet ska meddelas.

– Vi har överlagt om det mesta med den utgångspunkten vi har nu, sen får vi överlägga igen med utgångspunkt från det utlåtandet.

Att de övriga misstänkta förblir häktade kan tolkas som att de kommer att dömas för brott. Men Lars Bjurstam vill inte föregå domen.

– Det är inget som jag uttalar mig om. Men vi håller inte nån i häkte om det inte finns skäl.

LÄS MER:22-årings trovärdighet hårt ifrågasatt

ANNONS