Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Moskén ska ändra stadgarna

Islamiska centret tvingas ändra sina stadgar efter att kommunen ställt krav och hotat med att frysa inne bidrag.

Det var Radio Väst först med att berätta.

Centret har tidigare varit i blåsväder sedan det framkommit att en temadag hållits i moskén med tre inbjudna salafistiska förkunnare, något som förnekades av Uddevalla huvudimam Yassin Saleh. Men enligt vittnesuppgifter till Bohusläningen i juni i år genomfördes temadagen i mars med två av de inbjudna personerna. Enligt uppgifter ska de båda förkunnarna och en hemsida exempelvis uppmanat kvinnor att visa tålamod om de blir misshandlade.

När kommunalrådet Ewy Gahnström, (V), genom Bohusläningen fick kännedom om saken blev hon upprörd och sa att det stred mot kommunens regler för föreningsbidrag. Moskén som bland annat har barnverksamhet med koranskola, får cirka 40 000 kronor om året i föreningsbidrag, och har så haft i fem år.

– I dag har de inskrivet i sina stadgar att det är familjemedlemskap som gäller, och det kan vi inte acceptera att det är en röst per familj, alla i familjen ska kunna rösta, säger Ewy Gahnström.

Enligt uppgift till Radio Väst säger kultur- och fritidschefen Katarina Hansson, att dialogen med föreningen pågått i fem år.

– Det kan inte jag svara på varför det inte har hänt mer, vi tillträdde inte förrän 2015. Men det är inte rimligt att det ska ta så lång tid. Vi måste skicka tydligare signaler till föreningarna. Därför är det bra att kultur- och fritidsförvaltningen ser över att föreningarna verkar i en demokratisk anda och följer våra regler om en gemensam värdegrund, säger Ewy Gahnström.

Hon tror även att finns fler föreningar som inte uppfyller kraven till fullo.

– Därför är det jättebra att förvaltningen ser över riktlinjerna.

Till Radio Väst säger Islamska centrets ordförande, Charhabil Hafacha, att de ska ändra sina stadgar.

– Man förstår i efterhand att det blir problematiskt vid en omröstning, speciellt om alla närvarar vid ett årsmöte, är det kvinnans röst som gäller, eller...? Så kommunen har rätt, vi kommer att ändra på det, säger han.

Bland de kriterier som föreningarna måste bidra till är värden som bland annat jämställdhet, integration, delaktighet, mångfald och meningsfull och utvecklande fritid.

Ses som bokstavstroende

Salafisterna vill leva efter hur de tror att islam lärdes och praktiserades av de tre första generationerna muslimer efter profeten Muhammed. De är bokstavstroende och anser att de religiösa texterna inte behöver omtolkas.

Koran och Sunnah heter organisationen som driver hemsidan hidayah.se (vilket betyder ledning på arabiska). De har också hjälpt till att skapa Uddevallamoskéns hemsida. Efter terrordådet i London hänvisade moskén på sin Facebooksida till ett uttalande på hidayah.se. På Facebook har moskén även tackat hidayah.se för deras insamling till en ny moské.

Hidayah.se har ett antal rådgivare, bland andra Abu Muadh och Abu Saad som figurerat i media efter kritiserade uttalanden. Abu Muadh pekas ut som en av Sveriges två ledande salafister. Även Uddevallas huvudimam är en av rådgivarna på hidayah.se.

MEST LÄST