Musik, glögg och hantverk skapar julstämning

Gammaldags jultorg drar både stora och små till Kungstorget. Är man inte sugen på att ta sig en tur med häst och vagn kan man lyssna på livemusik, dricka glögg eller köpa hantverk.

ANNONS
|

Trots att snön lyser med sin frånvaro är julstämningen på topp. Man känner lukten av granbarr, glögg och brända mandlar. På torgets kullerstensgator står stånden uppradade och det säljs allt ifrån hemmagjord marmelad, svagdricka ochstickade mössor. På scen har precis estetprogrammet från Sinclair sjungit om Rudolf med den röda mulen. Eleverna på Sinclair känner att musiken är en av de saker som får igång marknaden. Estetprogrammet har spelat på Gammaldags jultorg i flera år och för Robert Mattson som är trummis i bandet är det andra året i rad som han är med. – Så nu kan man kalla oss för tomteveteraner, skrattar han och gör en gest mot sin tomteluva.

ANNONS

Eleverna tycker att musiken är viktigt för att få fram julkänslan och att stämningen har infunnit sig trots bristen på snö. – Det är musiken som bidrar till julstämningen, säger Sanna Nyman som är basist i bandet. En bit från scenen står mor och dotter Eva och Anna Lantz och säljer kransar och julbockar. De har ett stort stånd och bordet är fylld till brädden med blomsterdekorationer. Eva har en tomteluva på sig dagen till ära och Anna har prytt sina ögon med silverglitter. – Vi kommer till marknaden varje år, säger Anna – Ja det är så roligt att komma hit, sådan härlig stämning. Man känner sig verkligen hemma här, fyller Eva i och dansar glatt i takt med musiken. Vid ett stånd står barn i olika åldrar och samlar in pengar till ett stort scoutläger. De säljer kakor, glögg och korv med bröd så att ingen ska behöva gå hungrig på marknaden. För tioåriga Jesper Johansson är det premiär på Gammaldags jultorg. – Jag har varit med i scouterna ganska länge men aldrig varit med och sålt förut. Jag tycker att det är jättekul, säger han. Om det är lukterna, musiken eller alla stånd med hantverk som får folk att komma hit är svårt att säga, men snart fylls torget med människor. Vid elvatiden står besökarna tätt intill varandra framför stånden. Musiken har dragit igång igen och framför scenen står både gamla och unga och dansar glatt. Mia Linnervik och sin väninna Marie Karlsson är några av besökarna till årets Gammeldags jultorg. Även de brukar komma till marknaden varje år. – Vi känner några som spelar så vi kommer bland annat för att titta på dem, säger Marie. – Men hela marknaden ger julstämning. Man lyssnar på musiken, träffar familj och vänner och kollar på hantverken, säger Mia. Det plingar till i en klocka och en häst med vagn travar förbi. Det är första gången som ardennerhästen Ramano är på platsen men han gör bra ifrån sig. – Han är inte rädd för någonting den hästen, säger Melina Skog som är en av ägarna. Melina och hennes mamma Anneli Skog är till skillnad från hästen Ramano, rutinerade häst- och vagnanordnare. De brukar komma till Gammeldags jultorg varje år. – Det har blivit en tradition, när andra tar in granen så åker vi hit, säger Melina. Melina tycker att det roligaste med att ha en häst- och vagnattraktion är att se minen på barnen när de får åka. En av passagerarna är fyraåriga Elsa Boström som ser fram emot färden. – Jag har aldrig åkt häst och vagn tidigare men jag gillar att rida, säger Elsa innan hon tillsammans med sin mamma och bror, hoppar upp i hästvagnen och åker iväg.

ANNONS

ANNONS