Fredagsmys i ordets bästa bemärkelse

Hyresgästerna på Rotviksbros äldreboende lockas till gemenskap i matsalen.

ANNONS
|

– Det har varit bra uppslutning. Man träffar andra som kommer utifrån och äter. Sedan finns det karlar som tycker annorlunda, men skriv inte det, säger Berit Johansson, 85.

Tanken bakom satsningen, som varit igång sedan den 2 februari, är att fredagens middagar ska vara ett alternativ till den dagliga verksamhetens aktiviteter på boendet. Idén är ett samarbete mellan undersköterskor, kökspersonal och måltidsservice.

– Det handlar om att motivera de gamla att komma hit och äta, i stället för att sitta ensamma, säger Frida Nilsson, verksamhetschef på Rotviksbros äldreboende.

Istället för att maten åker upp i vagnar till avdelningarna serveras fredagens måltider i matsalen.

ANNONS

– Alla som har behov av social samvaro i huset är välkomna. Det här ska vara en träffpunkt, säger Jill Marcusson, enhetschef för måltidsservice.

Att skapa en restaurangkänsla av att hyresgästerna går ut och äter fredagsmiddag har varit ett av satsningens mål, enligt Frida Nilsson. Sven Fandén, 84, är lite irriterad på boendets datasystem, men tycker det är roligt att kunna tillbringa mer tid med de andra hyresgästerna.

– Det är väldigt trevligt. Man skäms nästan för att man har det så jäkla bra, säger han.

Semmelbak, våffelgräddning, pubkvällar och kryddodlingsprojekt är bara några av aktiviteterna på vårens agenda.

– Klockan tio är det bingo, på måndag ska vi plantera växter, och snart är det dags att så tomater, säger Berit Johansson.

Sven Fandén understryker att Berit är den drivande när det kommer till aktiviteternas utbud.

– Jag är ju den som har lättast att gå och tycker det är roligt att hjälpa till. Vattna tomater till exempel. Som du äter upp.

– Ja, skrattar Sven. Berit vattnar och jag äter upp dem!

Att det råder brist på saker att sysselsätta sig med är inget som de haft problem med än så länge. När Berit Johansson inte spelar bingo eller dansar sysslar hon med vävning, ulltovning och andra handarbeten.

ANNONS

– Man tänker att tiden skulle gå långsamt på ett sånt här ställe, men vi har fullt upp. Dagarna räcker inte till, säger Sven Fandén.

En höjdpunkt är Nobelmiddagen som anordnas i matsalen varje år.

– Alla är uppklädda, borden är dukade med vita linnedukar och azaleor, och vi får trerätters middag. En operasångare från Göteborg kommer hit. När han sjunger O helga natt... jag ryser bara jag tänker på det, säger Berit Johansson.

Vad betyder det för er att ni gör sådana här saker tillsammans?

– Det är det allra viktigaste som finns. Att vi har något att se fram emot, säger hon.

ANNONS