Naturskyddsföreningen om kritiken

Naturskyddsföreningens ordförande i Bohusläns länsförbund, Anders Ridderström, slår fast att såväl fisketekniken som synen på fisket behöver förändras.

ANNONS
|

– Om vi som ett exempel köper mer burfångad kräfta kan det leda till att trålningen minskar. Det är den som bevisligen är problemet när bestånden krymper, säger han och nämner bristen på torsk i haven och synnerhet i Östersjön.

Ridderström nämner sedan trålförbudet i Öresund som en framgång. Det har resulterat i att man i dag kan få torsk där på 25 kg.

– Vi vet ju varför fiskbestånden har minskat i både Östersjön, Kattegatt och Skagerrak.

– Alla vet att det beror på för hårt fiske och på att bottentrålningen stör ekologin på bottnarna. Jag förstår inte riktigt vad Hans Hallbäck menar, med att trålningen inte stör bottnarna. Menar han visuellt eller den mekaniska nötningen som sådan och att ekosystemen inte störs?

ANNONS

– I så fall har man fel, menar vi som läst forskningsrapporter och har sammanställt kunskaperna från dem. Bottentrålningen har förödande effekter på fisket sett över tid.

När det gäller kräftfisket menar Anders Ridderström, att frågan inte skulle vara så het om man använde mer burfiske.

– Det kombineras av en del med räkfiske inne i Gullmarsfjorden. Men så har vi bifångsterna vid allt trålfiske som är ett allvarligt problem och ett hot mot bestånden av fisk.

Och är en orsak till att begränsa trålfiske?

– Det är vår uppfattning och inte bara vår, utan många rapporter lyfter fram överfisket som en ödesfråga på sikt.

Vad är det som göra att ni kommer just nu med krav om minskad bottentrålning som ni gjorde också för några år sedan?

– Inget har ju hänt sedan vi slog larm förra gången. Men med det sagt vill jag också påpeka att vi är för fiske och att också vi önskar ett levande yrkesfiske i en levande skärgård runt våra kuster. Det blir så lätt svart och vitt och många kan tro att vi är emot allt yrkesfiske. Så är det inte.

ANNONS

Vad säger du slutligen om att Hans Hallbäck säger att ni har fel?

– Jag förstår det inte.

ANNONS