Har slutat. Den sista september lämnade Marianne Sörling sin tjänst som centrumutvecklare i Uddevalla efter åtta månader.
Har slutat. Den sista september lämnade Marianne Sörling sin tjänst som centrumutvecklare i Uddevalla efter åtta månader.

Nu hoppar centrumutvecklaren av

Uddevallas centrumutvecklare har sagt upp sig. Under fem års tid har Uddevalla haft tre olika personer på posten. Väldigt olyckligt tycker styrelsen för centrumutvecklingen som nu ska se över hur uppdraget ska se ut i framtiden.

ANNONS
|

Den sista september lämnade Marianne Sörling sin halvtidstjänst som centrumutvecklare i Uddevalla efter nio månader i tjänsten. Hon kommer dock att arbeta kvar på sin andra halvtidstjänst som projektledare inom Uddevalla kommun.

Anledningen till att hon lämnat jobbet är enligt henne själv pendlingen, den dagliga resan till och från hemmet i Lerum tog för mycket tid.

– Under sommaren kände jag att det blev för mycket. Det tar på krafterna att åka hemifrån sex och komma hem sju på kvällen, säger Marianne Sörling som innan jobbet centrumutvecklare arbetade som vd för Innerstaden Göteborg.

Hon känner sig nöjd med arbetet hon utfört och den handelsstrategi för Uddevalla som hon arbetat med och lämnar efter sig. När det gäller Uddevalla så säger hon själv att hon aldrig tidigare varit i en stad där allmänheten varit så intresserad av centrumutvecklingen.

ANNONS

– Så många samtal som jag fått här har jag aldrig fått tidigare, säger hon.

Marianne Sörling var Uddevallas tredje centrumutvecklare under en femårsperiod. Bristen på kontinuitet är ett problem, tycker Conny Ringblom som är ordförande för Uddevalla centrumutveckling.

– Det här är verkligen inte bra, nu måste det till en förändring som gör att centrumutvecklaren stannar. Det är definitivt inte bra för utvecklingen av staden, säger han.

Conny Ringblom tillträdde som styrelseordförande i april i år och säger sig inte ha något bra svar på frågan varför det är så hög omsättning på centrumutvecklarna i Uddevalla men tror att det krävs bättre samarbete.

– Det är för fragmenterat nu med många bollar i luften, många vill göra väl men det blir splittrat, säger han.

I dag (torsdag) ska han tillsammans med resten av styrelsen – som består av representanter från näringslivet, fastighetsägarna och kommunen – samlas för att diskutera hur man ska gå framåt.

– Vid varje förändring tittar vi på hur organisationen och uppdraget ser ut men den här gången tar vi ett krafttag, säger Conny Ringblom.

– Det är många intressen vi ska ta tillvara på, vi måste hitta ett gemensamt fokus som känns viktigt för alla.

ANNONS

Vilka förändringar som kan komma att ske kan han inte säga i nuläget.

– Kanske handlar det om att tillsätta en hundraprocentig tjänst i stället, det är de frågorna vi tittar på.

Han säger att man inte kommer börja rekryteringen av en ny centrumutvecklare förrän styrelsen bestämt sig för vilka förändringar som ska ske.

Stefan Björling som representerar Uddevalla kommun i centrumutvecklingens styrelse håller med om att en förändring måste ske för att få centrumutvecklarna att stanna.

– Jag upplever det som en ohanterbar situation för en person på halvtid att leva upp till alla de krav som ställs, säger han och menar att det i nuläget saknas struktur i arbetet för centrumutvecklaren.

Även Björling ser en heltidstjänst för centrumutvecklaren som en möjlig lösning.

– Jag upplever att det går åt rätt håll i centrum, vi har en bra dialog, men samtidigt är det en lång resa med viktiga uppgifter för att stärka centrum.

Han säger att det är viktigt att man inte hastar in i något nytt beslut.

– Kommunens önskan är att vi ska ta ett djupt andetag och fundera på hur föreningens utveckling ska se ut i framtiden.

Fakta: Uddevalla centrumutveckling

Är en organisation med kommunen, personer från näringslivet och fastighetsägare. Deras uppgift är att tillsammans arbeta för stadskärnans utveckling. Det handlar bland annat om att:

Arrangera större aktiviteter och evenemang i centrum

Utveckla kontakterna mellan staden och näringslivet

Påverka parkeringsmöjligheterna i centrum.

ANNONS