Nu ska Uddevallas sjuka almar ner

Ett 100-tal almar i södra Uddevalla behöver fällas. De är sjuka och riskerar att falla över vägarna om inget görs.

ANNONS
|

– Det är bättre att jag hämtar upp dig så kan vi åka runt så du får se hur omfattande det är, säger skogsförvaltaren David Alfredsson när Bohusläningen pratar med honom i telefon.

I kommunens bil tar David med sig Bohusläningens reporter längs gatorna i södra Uddevalla. Hela tiden pekar han på träd längs vägkanten. Gemensamt har träden att de är almar och att de drabbats av almsjukan och därför måste sågas ner.

– I bara södra Uddevalla rör det sig säkert om 100 almar som måste tas ner. Jag vet att det även finns i norra delarna av stan och i Ljungskile. Detta är ett stort problem, säger David Alfredsson.

ANNONS

Trots att det är mitt i sommaren känns det som att bilturen går genom ett höstlandskap. I den långa allén längs Kapellevägen vid Emaus står ett 60-tal döda almar utan bark och med döda löv som faller mot marken.

– Du vet hur fint det har varit här, detta är fruktansvärt, säger David Alfredsson.

Vanligtvis arbetar David med träd som växer utanför stadskärnan. Nu är han specialinkallad för att hjälpa till att lösa problemet med stans almar.

Läs även:Almsjuka drabbar 100-tals träd i Uddevalla

Att han brinner för skog och träd märks tydligt under vår resa. Flera av träden är runt 100 år gamla och almsjukan tar död på en lång tradition av almalléer i Uddevalla.

– Detta är ju ovärderliga träd och det som har hänt är väldigt tragiskt. Hade de inte smittats hade de säkert kunnat stå i 100 år till, säger David Alfredsson.

Almsjukan kommer söderifrån och har genom åren vandrat upp genom Europa.

– De senaste åren har almsjukan riktigt exploderat. Enstaka almar klarar sig men de flesta dör. När de väl har smittats går det väldigt snabbt, barken släpper efter två-tre år, säger David Alfredsson.

För att få fälla träd som står i allé längs vägar eller i öppet landskap krävs ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen. Kommunen har sökt och fått tillstånd för att riva alla almar längs Södra Drottninggatan i Uddevalla.

ANNONS

– Alla almar ska bort, sedan har vi fem år på oss att plantera nytt. Det blir en ny allé på Södra Drottninggatan, men av ett annat träslag, säger David Alfredsson.

Fällningen av almallén börjar på tisdag nästa vecka. Vilken typ av träd som ska planteras där i stället är inte bestämt. Länsstyrelsen föreslår lönn, lind eller ek.

– För mig som älskar träd är det här riktigt deprimerande men vi har inte så många andra alternativ än att fälla dem, säger David Alfredsson.

ANNONS