Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsp1b7262-nh
Ny lag. Den sista december 2019 är det tänkt att vår förbrukning av plastpåsar inte ska överskrida 90 kassar per person och år.

Ny lag ska få oss att minska på påsarna

Konsumtionen av plastkassar ska minska enligt ett nytt EU-direktiv.

Förordning (2016:1041) om plastbärkassar. Så heter den nya lag som utfärdades i december 2016. I den finns reglerat hur konsumtionen av plastbärkassar ska minskas. Men skarpt läge för butikerna blir det först den 1 juni. Då ska kunden informeras om kassarnas miljöpåverkan och fördelarna med en minskad förbrukning, samt vilka åtgärder som kan vidtas för att minska brukningen.

– Vi har fått väldigt många förfrågningar från branschföreningar och butiker hur det ska gå till i praktiken. I slutet av mars kommer vi att gå ut med en vägledning där vi står för innehållet, men sedan får butiken själv utforma det på ett sätt som passar dem. Butiker ser ju olika ut, säger Malin Göransson, handläggare på kretsloppsenheten på Naturvårdsverket.

Läs även: Handlarna måste informera kunden

Det är verket som har utrett och tagit fram lagförslaget. Till en början föreslog man att priset på plastkassarna skulle höjas till fem kronor.

– Men det togs inte med i beslutet eftersom det kom in så många synpunkter på det, så det är inte aktuellt i dagsläget. Men om Naturvårdsverket inte uppnår målen kan vi ta till ytterligare åtgärder i någon form, säger Malin Göransson.

Syftet med en höjning var förstås i avskräckande syfte, men det fanns kritiker som menade att en prishöjning skulle gynna handlarna för mycket.

Det är inte alla plastkassar som omfattas av de nya lagen. Påsar som har en vägg som är tunnare än 15 mikrometer är undantagna, likaså de tunna påsar som vi använder till frukt och grönsaker.

Läs även: Så kan du plastbanta

Och målet då, för ett sådant finns det. Jo, det är att förbrukningen av tunna kassar inte överskrider 90 kassar per person och år senast den 31 december 2019. Samma tid år 2025 ska förbrukningen vara nere i 40 kassar per person. Nu är kruxet i dag att man inte med säkerhet vet hur förbrukningen ser ut. Det finns ingen officiell statistik. Naturvårdsverket har bland annat fått hjälp med beräkningar och underlag från en av de största producenterna. Uppskattningsvis är den totala förbrukningen av plastkassar minst 770 miljoner om året.

Men Naturvårdsverket har även tänkt på det genom att införa ett nytt rapporteringskrav. Från nyår måste alla som tillverkar eller för in bärkassar till Sverige rapportera antal tunna respektive tjocka plastpåsar enligt en särskild blankett en gång om året.

– Det här är alldeles nytt och omfattas av informationsplikten. Anledningen är att vi ska få statistik över påsarna, säger Malin Göransson.

Nu kan man fråga sig om det verkligen är så stor skada med plastpåsarna, de återanvänds ju oftast som soppåsar? Är inte det bra?

– Jo, men de avfallspåsar som finns på rulle är mycket tunnare vilket sparar resurser och de har inget tryck vilket också är en fördel för miljön, säger Malin Göransson.

Något förbud mot tunnare plastpåsar är inte aktuellt. Naturvårdsverket menar att ett sådant skulle innebära att tillverkningen skulle gå mot tjockare påsar och på så sätt skulle ett förbud bli ett slag i luften. I så fall skulle man behöva införa ett förbud mot alla typer av plastpåsar. Det finns länder som har infört delvis förbud. Italien har avskaffat konventionella kassar och använder påsar av nedbrytbart material. Men där finns det ett problem eftersom när de används som matavfallspåsar så fungerar inte nedbrytningen.

Så kan du plastbanta!

Plastbestick. Tacka nej till take away-besticken och muggarna om de är i plast, se till att ha med egna istället.

Sugrör. Särskilt sugrören utgör en fara för djurlivet i havet. Tacka nej helt enkelt. Flaskvatten. Inte nog med att det är en helt onödig produkt i vårt land där vi har så fantastiskt bra kranvatten, det går också åt enorma mängder energi för att tillverka alla dessa engångsflaskor (varje flaska kräver motsvarande 25% av vikten i olja under tillverkningen)..

Take away-muggar. De är gjorda i papper, men många fabrikat består även av ett plastlager på insidan som förhindrar återvinning

Flytande tvål. Det är en förpackning som måste tillverkas (av fossila bränslen om den är av plast), tvålen innehåller en massa vatten som väger mycket i transporten. Tillsammans gör det att klimatavtrycket av flytande tvål jämfört med fast tvål är 25 procent högre.

Källa: Bloggen husligheter.se

 

 

MEST LÄST