Politikerna hoppas att Uddevallahem kan ta fram en lösning som inte förvanskar husen
Politikerna hoppas att Uddevallahem kan ta fram en lösning som inte förvanskar husen Bild: Lasse Edwartz

Nya balkonger måste vara tidsenliga

Uddevallahem fick avslag på sin plan att renovera husen vid Bohusgården. Nu är det en kostnadsfråga om ett nytt förslag kommer fram.

ANNONS
|

Visserligen ville inte samhällsbyggnadsnämnden godkänna ombyggnaden av de gamla funkishusen från 1950-talet. Planerna stred mot kulturmiljövårdsprogrammet.

Men det finns ändå hopp för de boende vid Nordens väg och Anders Knapes väg som vill ha inglasade balkonger.

– Vi vill inte att husens yttre förvanskas. Men en arkitekt som månar om hur husen ser ut kanske kan finna en lösning, menar Gunilla Magnusson, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

I en protokollsanteckning förklaras att karaktären på funkishusen i området ska bevaras. Samtidigt vill politikerna förbättra för de boende. Därför följs avslaget av ett tillägg. Tjänstemännen ska ta fram en ändring i detaljplanen så att bebyggelseförbudet runt husen hävs.

ANNONS

Bollen ligger nu hos Uddevallahem.

– Först måste detaljplanen ändras, så att inte det blir ett hinder igen, inann vi lämnar in en ny bygglovsansökan, menar Paula Berger, styrelseordförande, Uddevallahem.

Hyresgästerna fick säga sitt om det förra förslaget och accepterade då en hyreshöjning för att få inglasade balkonger. Frågan är vad en annan lösning kommer att kosta.

– Det är inte lätt att svara på nu om det blir dyrare. Det finns förstås en gräns för hur mycket hyresgästerna kan betala.

Bostadsbolaget jobbar dock vidare med frågan.

– Vi hoppas det går att hitta en lösning, säger ordföranden.

ANNONS