Nya bryggan hårt drabbad av stöld

Båtar som stjäls, används och sen dumpas har varit ett stort gissel för båtägare i sommar. Brottsligheten har varit koncentrerad kring Uddevalla, och värst drabbad är nya båtbryggan Södra kajen.

ANNONS
|

– Det här med båtstölder och annat är väldigt tråkigt eftersom vi varit så nöjda med bryggan och det är något som flanörer och turister har uppskattat. Sen är det väldigt tråkigt för alla de som har drabbats, säger Jerry Fors, hamnkapten på Uddevalla kommun.

Under sommaren har polisen sett en ny företeelse i Uddevalla: Båtar som stjäls för att användas en kortare tid. När tjuven eller tjuvarna varit färdiga med den stulna båten dumpas den och ofta har en ny båt stulits där den gamla dumpades. Det handlar om uppemot 25–30 stölder under sommaren, i och Uddevalla med omnejd. Många båtar som hittats igen har legat i olika hamnar i Uddevalla, Munkedal och på Orust.

ANNONS

Och värst stölddrabbad är flytbryggan vid Södra Kajen, som invigdes i början av sommaren.

– Vi hade inga föraningar om när vi gjorde i ordning bryggan att det skulle bli på det här viset. Det kan ju bli att det blir viss återhållsamhet hos båtägare som vill hyra båtplats nästa år med tanke på stölderna, säger Jerry Fors.

LÄS MER:Många stölder av äldre båtar i sommar

Del av strandpromenaden

Arbetet med Södra kajen inleddes i våras, då man bytte ut dem gamla bryggan från 70-talet till en ny och bredare brygga med 60-talet båtplatser. Bryggan, som sträcker sig från servicehuset i gästhamnen till Mattssonkajen, är tillgänglighetsanpassad så att man ska kunna röra sig där med funktionsnedsättningar, och den utgör en del av Strandpromenaden.

Vissa av kommunens bryggor, exempelvis vid Skeppsviken, är försedda med grindar för att förhindra att obehöriga rör sig på dem. Men det är inget alternativ för Södra kajen.

– Eftersom det är en förlängning av strandpromenaden och en gångbrygga som kommuninvånare och turister ska kunna utnyttja så är den svår att låsa, säger Jerry Fors.

– Alla incidenter kommer inte landvägen heller, utan sjövägen och då stoppar inte en grind.

Men arbetet med att säkra bryggan har inletts. Kommunen har börjat fundera på vilka åtgärder man kan vidta för att få stopp på stölderna. Ökad belysning och någon form av bevakning är några tänkbara åtgärder. Kommunen har också etablerat kontakt med polisen för råd och stöttning.

ANNONS

– Vi har tanke på att starta upp en båtsamverkansgrupp på den bryggan, berättar Jerry Fors.

Varför finns det inte redan något sådant?

– För att vi har varit förskonade från incidenter, det har nästan inte varit något. Tidigare har vi haft en eller två händelser på en hel säsong. Rena stölder av båtar har vi inte haft alls på våra båtplatser, inte där man tagit hela båten utan då motor och inventarier.

LÄS MER:Internationella ligor på jakt efter båtmotorer

Flera pågående utredningar

Polisen har nu flera utredningar igång relaterat till stölder av och från båtar. Viss brottslighet känns igen från tidigare år, till exempel båtmotorstölder som varit ett problem längs kusten i många år. Det vanligaste är att tjuvarna stjäl antingen för att sälja stöldgodset vidare eller för att behålla det själva. Men sommarens stölder är något annat.

– Det här är en företeelse som jag inte är van vid, att man inte stjäl för att behålla eller sälja, utan för att roa sig. Inte på det här sättet. Visst har det hänt att nån tar en båt tillfälligt för att ta sig nånstans, men det här är nåt annat, säger Göran Gustafsson, förundersökningsledare på polisen.

Han säger att polisen har vissa spår som de arbetar med, bland annat iakttagelser från vittnen.

ANNONS

– I några ärenden har vi misstankar mot vissa personer. Det vi gör nu är att vi försöker lägga pussel så att vi kan koppla rätt person till rätt båt. Så även om vi tror att någon har stulit någon båt måste vi kunna bevisa det.

ANNONS