Nya platserna i fara på Bokenäs skola

En modul ska lösa platsbristen på Bokenäs skola. Nu stoppar länsstyrelsen planerna. Vad som händer med eleverna i höst är oklart.

ANNONS
|

Som Bohusläningen tidigare har skrivit är det för trångt på Bokenäs skola, och barn- och utbildningsförvaltningen har haft med åtgärder i flerårsplanen.

Först planerade man en stor ombyggnad, men i början av året stod det klart att Trafikverket stoppade projektet eftersom skolan då hamnar för nära vägen.

Planerna ändrades och bantades. Enligt kommunens projektledare Bo Kleberger har planerna numera lagts på ett minimum av ombyggnad invändigt. Dessutom skulle man flytta dit en modul.

– Vi har fått tillfälligt bygglov och det är det som vi har jobbat efter. Vi har ställt dit en modul. Inomhus är det väldigt lite ombyggnad, säger han.

ANNONS

Modulen har fått ett tillfälligt bygglov som har godkänts av jävsutskottet.

Men nu fortsätter historien. Ägaren till en av fastigheterna nära skolan har överklagat beslutet och yrkar på att det upphävs och att byggnationen stoppas omedelbart. Han pekar på trafiksituationen och att han har svårt att nå sin egen fastighet. Utbyggnaden av skolan medför ytterligare trafik som blockerar tillfarten till hans fastighet, och han motsätter sig utbyggnaden till dess att det blir åtgärder som säkerställer tillgängligheten.

Och nu bryter länsstyrelsen in och inhiberar, alltså stoppar, beslutet om byggnation.

För att ett tidsbegränsat bygglov för skollokaler ska godkännas krävs en utredning som visar att behovet är just tillfälligt. Alla faktorer som påverkar det framtida behovet bör finnas med i en sådan utredning och möjligheten att ordna utbildning i andra närliggande skolor ska ha granskats. En sådan utredning har kommunen inte presenterat, konstaterar länsstyrelsen.

Länsstyrelsen gör också den preliminära bedömningen att det överklagade beslutet kommer att upphävas när den slutliga bedömningen görs. Men innan frågan avgörs måste kommunen få chans att säga sitt till länsstyrelsen. Det ska ske senast 25 juli.

Vad det yttrandet kommer att innehålla vill Bo Kleberger inte uttala sig om i dag.

Modulen har ett rum, med plats för 22 elever.

ANNONS

– Beskedet om inhibition är allvarligt, det var inte väntat. Skolan är trång och vi flyttar en modul från Lane Ryrs skola till Bokenäs skola. Det är för många barn till för få skolor, säger Cecilia Sandberg (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Vi har ingen lösning omedelbart. Förvaltningen jobbar för högtryck med detta.

LÄS OCKSÅ: Trafikverket sätter stopp för ombyggnad av Bokenäs skola

ANNONS