Magnus Jacobsson (KD) och Cecilia Sandberg (S).
Magnus Jacobsson (KD) och Cecilia Sandberg (S).

Nya skärpta krav på dagbarnvårdarna

Den 1 februari ändras reglerna för pedagogisk omsorg som ges i hemmen. Därefter är det inte längre möjligt för dagbarnvårdarna att enbart ta hand om varandras barn. Kristdemokraterna och Centern är kritiska till beslutet.

ANNONS
|

Beslutet har tagits i barn- och utbildningsnämnden och handlar till stor del om den så kallade Uddevallamodellen som infördes 2007.

Den gjorde det möjligt för företag att anställa dagbarnvårdare som avlönades via den kommunala barnomsorgspengen.

Modellen innebar också att dagbarnvårdaren kunde räkna in, och få betalt för, sina egna barn i gruppen. Genom lagstiftning finns idag möjligheten i hela landet.

Barnomsorgen som bedrevs via Uddevallamodellen kallades pedagogisk omsorg. Numera är det namnet för all kommunal barnomsorg i hemmet.

I Uddevalla kommun finns fem bolag som bedriver fristående pedagogisk omsorg, med sammanlagt 214 barn. Den största aktören är Ströms slott AB, som har 138 barn och cirka 22 anställda dagbarnvårdare.

ANNONS

En av de saker som den rödgröna majoriteten vill komma åt, är att dagbarnvårdare som är anställda i samma företag i vissa fall bara jobbar med att ta hand om varandras barn. Det blir inte längre möjligt, enligt kommunens nya modell.

I fortsättningen ska dagbarnvårdarna bara kunna få ersättning för sina egna barn om de tar emot minst lika många barn från vårdnadshavare utanför verksamheten.

Både Kristdemokraterna och Centern reserverade sig när beslutet togs i nämnden.

– De nya reglerna har bara syftet att göra det svårare för föräldrar att välja annan barnomsorg än förskola, säger Magnus Jacobsson (KD), andre vice ordförande i nämnden.

– Ett av skälen till lagstiftningen var att flera föräldrar skulle kunna bilda ekonomisk förening och starta flerfamiljssystem. Det är rätt vanligt i Stockholmsområdet, men försvåras nu i Uddevalla, fortsätter han.

Cecilia Sandberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, håller inte med om att det nya systemet försvårar för föräldrar att välja annan barnomsorg än förskola.

– Finns det ett behov av barnomsorg så kan man välja pedagogisk omsorg. Men de flesta föräldrar väljer förskola. Efterfrågan på dagbarnvårdare har minskat genom åren, säger hon.

Kommunen har också infört krav på att den som vill ha ersättning från kommunen måste visa intyg från arbetsgivare eller studieanordnare. Det har inte funnits tidigare inom den pedagogiska omsorgen, däremot inom förskolan.

ANNONS

– Tidigare regler var mer generösa, men kommunala skattemedel ska fördelas utifrån ett faktiskt behov av barnomsorg, säger Cecilia Sandberg.

Magnus Jacobsson menar att detta i grunden är en ideologisk fråga.

– Jag anser att föräldrarna ska kunna välja själva. Grundidén är att föräldrar ska kunna vara hemma mer med sina barn. De som tycker att det är för lite att vara hemma i ett år kan välja att börja jobba som dagbarnvårdare, säger han.

Han säger också att pedagogisk omsorg är det enklaste sättet att få mindre barngrupper, något som många föräldrar önskar.

– Nu går den socialdemokratiska majoriteten in och försvårar det. Det är absurt. Inte nog med att vi har kö till förskolan och stora barngrupper, man tar på sig en extra kostnad också.

– Förskola är den absolut dyraste barnomsorgsformen. Pedagogisk omsorg är billigare för både kommunen och skattebetalarna.

ANNONS