Om du är ute i sista sekunden – så hittar du bästa julklapparna

Det är julafton och klappar kvar att köpa. Det saknas något till barnen eller någon annan och nu är det bara minuter kvar till tomten kommer. Bohusläningen åkte till Torp för att ta reda på hur man löser upp den där sista stressknuten.

ANNONS
|

För många blir julafton den dagen man köper julklappar. Dålig planering eller ont om tid, anledningarna kan vara många. På Kjell & Company tar butikschefen Robin Myrbäck det hela med ro.

– Vi har ett sortiment som är sista minutenvänligt. Det vi säljer mest av är lampmössan, säger Robin Myrbäck.

Alltid böcker

Han berättar att många köper fem-sex stycken och ger till alla. Mössan har en inbyggd lampa som fungerar som en pannlampa i vintermörkret. Annat som går bra är en elektrisk vinöppnare och drönare.

Men det finns föremål av mer kontemplativ art, något som Anna Grind från Henån på Orust föreslår.

ANNONS

– För mig är det helt klart böcker. Ta en bok av Kristina Ohlsson eller Diana Gabaldon. En riktigt bra bok och godis, då är man hemma.

Anna Grind skyndar vidare in bland affärerna med kassar på armen. Kamala Kristensson rör sig målmedvetet in på Hemtex.

– Jag måste ha någonting till min mamma. Det mesta har jag redan nätshoppat men någon prydnadsgrej vill jag hitta. Men jag kan ju inte säga vad det är om hon nu kikar i tidningen, säger Kamala Kristensson och ler.

Ovanligt fokuserad

Hon säger att hon i år har varit ovanligt fokuserad och ute i god tid. På Cervera packar butiksbiträdet Monica Haglund upp kaffekannor från en vagn som är full av lådor.

– Det här är en bra panikaffär. Här finns saker som alla behöver. Jag brukar föreslå en skål av porslin eller kristall. Det funkar alltid, säger Monica Haglund.

Hon berättar att det säljs förvånansvärt många stekpannor den här julen. Någon särskild förklaring till det kan hon inte hitta.

– Det kanske beror på alla matprogram men jag vet inte, säger Monica Haglund.

"Ingen idé att stressa"

Hon nämner att det framförallt är yngre och medelålders som kommer inspringande på julafton i jakt på de sista klapparna. Några som inte verkar stressade är Olof Eimir och My Falk från Ammedalen på Orust som släntrar ut från Systembolaget.

ANNONS

– Nej, det är ingen idé att stressa. Våra sista minuten-klappar ger vi till oss själva, säger de i munnen på varandra och skrattar.

My Falk säger att hon precis har köpt en läsplatta och Olof Eimir berättar att han håller hårt på sin jultradition.

– Jag vill ha min traditionsenliga julwhiskey och den är här, säger Olof Eimir och håller stolt upp förpackningen med en flaska i.

LÄS MER:Mitt i julstressen: "Jag längtar efter sill"

ANNONS