Stor efterfrågan. – Ryggkirurgi är något få personer kan, samtidigt som vi har väldigt många personer som väntar, säger Arvin Yallorahi.
Stor efterfrågan. – Ryggkirurgi är något få personer kan, samtidigt som vi har väldigt många personer som väntar, säger Arvin Yallorahi.

Omstridd läkare till Uddevallas ortopedi

En läkare som anmälts för feloperationer och dåligt bemötande är sedan december anställd på Uddevalla sjukhus. Enligt NU-sjukvårdens verksamhetschef kan patienterna känna sig trygga.

ANNONS
|

– Det är inte ovanligt att man får ett tiotal anmälningar om man jobbat så länge som han har gjort. I det här fallet var det bemötandefrågorna som stack ut, vilket speglar den stressade situationen, säger Arvin Yallorahi, verksamhetschef på rygg- och ortopedkliniken i Uddevalla.

Enligt Östgöta Correspondenten hade läkaren arbetat som ryggkirurg i 23 år och utfört tusentals operationer, främst på barn med deformiteter som skolios. Han har även jobbat som ortopedisk kirurg i tio år. Under hans sista åtta år på Universitetssjukhuset i Linköping var han inblandad i fyra lex Marior. Tre av dem handlade om feloperationer.

ANNONS

– Vi har gjort en omfattande rekrytering med flera referenser där vi intervjuade ett par gånger innan vi bestämde oss för att gå vidare, säger Arvin Yallorahi.

Socialstyrelsen har utfärdat varningar mot läkaren, men inte dragit in hans legitimation. Arvin Yallorahi understryker att det i slutändan är socialstyrelsen som avgör om läkaren får fortsätta som kirurg eller ej. Han har även ringt patienter som läkaren behandlat och fått "mycket goda omdömen".

– Jag är övertygad om att patienterna kan känna sig trygga med vården han ger dem. Annars hade jag inte anställt honom, säger han.

Enligt honom hade US i Linköping ett 20-tal anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, när läkaren slutade, och flera personer ska ha sagt upp sig. Han menar att de misslyckade operationerna visar på ett system som brister, snarare än bristande kompetens hos läkaren.

– Han arbetade med väldigt komplex och tung kirurgi och hade flaggat för att situationen blev allt mer pressad.

Hur kan ni garantera att det som inträffade i Linköping inte drabbar patienterna i Uddevalla?

– Vi har ingen större akut ryggverksamhet i Uddevalla. Han kommer inte att göra någon skolioskirurgi. Det vi erbjuder är en begränsad planerad verksamhet, säger Arvin Yallorahi, som bekräftar att läkaren kommer att jobba tillsammans med en kollega.

ANNONS

– Det är som när man flyger ett flygplan, det krävs en pilot och en andrepilot. Jag känner mig väldigt trygg med att anställa honom under prov.

Nu har Uddevalla sjukhus dessutom fått i uppdrag att bli regionens nästa ryggcentrum och ska genomföra 500 ryggingrepp innan 2019. Kötiden har varit upp till två år, och att hitta en ryggspecialist är lättare sagt än gjort.

– Det är en nischad specialitet. Ryggkirurgi är något få personer kan, samtidigt som vi har väldigt många personer som väntar.

Du sade själv upp dig från Sahlgrenska 2011, eftersom du ansåg att nedskärningarna inom vården var ett hot mot patientsäkerheten. Vad har hänt inom vården sedan dess?

– Situationen är fortfarande ansträngd med sköterskebrist och få vårdplatser. Däremot fokuserar regionen mer på kvalitetsutveckling. Från att ha fokuserat på ekonomin tittar man mer på vad patienterna efterfrågar.

Läkarens arbete kommer att utvärderas av patienterna, och Arvin Yallorahi har hittills fått goda omdömen.

– Anmälningarna finns där. Men hade vi suttit i samma rekryteringsprocess med fler kandidater hade jag ändå anställt honom. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra. Jag hade satt mig själv under kniven, avslutar Arvin Yallorahi.

ANNONS

Bohusläningen har erbjudit läkaren att kommentera, men han har valt att avböja.

Östgöta Correspondenten rapporterar

Fyra anmälningar av lex Maria gjordes mellan 2007 och 2016, tre handlar om operation på fel nivå. Två av dem resulterade i formella varningar från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2007 och 2010, samt i en skriftlig varning från Region Östergötland 2009.

I april 2015 fick läkaren sin andra varning från arbetsgivaren Region Östergötland, efter att patienter upplevt hans bemötande som kränkande.

Det tredje ärendet om operation på fel nivå i ryggen anmäldes till IVO under hösten 2016 tillsammans med ytterligare ett patientfall. Båda ärenden har avslutats av IVO utan ytterligare åtgärder.

I april 2016 flaggade arbetsgivaren om avsked. Läkaren sade upp sig och fick ett avgångsvederlag på drygt en halv miljon kronor.

ANNONS