ORTOPED. Efter fem år som klinikchef hoppas Arvin Yarollahi nu få lite mer tid över för sin familj.
ORTOPED. Efter fem år som klinikchef hoppas Arvin Yarollahi nu få lite mer tid över för sin familj. Bild: Ulf Blomgren

Ortopedchefen växlar ner – satsar på skönhet

Efter fem år som chef för NU-sjukvårdens ortopedklinik kliver Arvin Yarollahi av chefsskapet för att kunna satsa på estetiska injektioner vid sidan av vanlig kirurgi på sjukhuset. Mer tid med familjen väger också tungt.

ANNONS
|

Det har varit lite av en kometkarriär för nu 36-årige Arvin Yarollahi som axlade ansvaret för ortopedkliniken med 200 anställda redan som 31-åring. Men nu byter han delvis spår genom att lämna chefsskapet bakom sig för att i stället satsa på estetiska skönhetsinjektioner som botox och fillers.

Varför inte fortsätta karriären du påbörjat?

– Jag tänker inte sluta på sjukhuset. Men jag har familj och två små flickor som jag vill vara närmare i några år. Man kan inte vara klinikchef utan att vara tillgänglig dygnet runt. Då ska man inte ta ett sådant jobb. Jag behöver lite mer egentid och vila upp mig några år.

ANNONS

I dagsläget är skönhetsbranschen i Sverige till stora delar helt oreglerad, särskilt den del som reglerar injektionsbehandlingar. Att ge fillerinjektioner och botox kan göras av vem som helst. Men det är bara läkare och i vissa fall tandläkare som får köpa botox.

– Det är ju en poäng att jag som utbildad läkare ger mig in i något sådant här, som många faktiskt råkat illa ut av när de fått fyllningar av självlärda personer som inte behärskat det de gjort. Men jag ska bara hålla den verksamheten öppen en helg i månaden. Resten ska jag arbeta på sjukhuset och utbilda mig till ryggkirurg.

Varför just ryggkirurgi?

– Jag har varit med och byggt upp ryggkirurgin här på Uddevalla sjukhus, där man i dag opererar 250 patienter om året, istället för 50 som det var för några år sedan. Dessutom vill jag jobba mer praktiskt med händerna. Det är ju ändå kirurg jag är, egentligen.

Arvin Yarollahi blev nationellt uppmärksammad när han i egenskap av läkare på Sahlgrenska sjukhuset 2011 gick ut och kritiserade politikerna genom att påtala brister i verksamheten. Men Arvin Yarollahi upplevde inte att protesterna fick något gensvar. Problemen i vården kvarstod. Därför gav han 2013 ut boken "Hjälp oss! - en antologi om den svenska vårdens förfall". Då förespråkade han statligt styrd och finansierad vård och var kritisk till sammanslagning av sjukhus.

ANNONS

Har du ändrat dig sedan dess?

– Jag förespråkar numera mer samarbete mellan huvudmän än att förstatliga. Men det finns många huvudmän i vården. Totalt sett borde mer kunna skötas statligt. Fast allt har ju inte blivit dåligt. Svensk sjukvård är i världsklass. Mycket handlar om personalhänsyn; tid för återhämtning och vidareutbildning på arbetstid. Så har jag försökt lägga upp det som klinikchef, för läkare, sjuksköterskor och andra personalkategorier, för att bygga en eftertraktad arbetsplats som inte måste lita till vikarier hela tiden.

Du har inte svarat på min fråga.

Arvin Yarollahi ler och säger att det kommer en bok till - en uppföljare till "Hjälp oss".

– Den är planerad men jag kan inte säga när den är färdig.

ANNONS