Två år sedan. I samband med tvåårsdagen av Trippelmordet på Bävedalsvägen publiceras en ny bok om kriminalfallet.
Två år sedan. I samband med tvåårsdagen av Trippelmordet på Bävedalsvägen publiceras en ny bok om kriminalfallet.

"På gränsen att bevisen räcker"

För två år sedan i dag hittades kropparna av tre unga människor – ihjälskjutna. Trippelmordet skakade Uddevalla och visade att den grova brottsligheten fanns även här.– Jag tror man får vänja sig vid att det kan hända i många städer, säger advokaten och före detta ministern Thomas Bodström som nu skrivit en bok om händelsen.

ANNONS
|

Nio minuter över ett på natten för exakt två år sedan hör en ung man flera smällar utanför sitt fönster, han tror att det är fyrverkerier. Ungefär sex timmar senare uppdagas den hemska sanningen bakom smällarna när en joggare upptäcker två döda kroppar på marken, och ytterligare en i en bil några meter bort.

– Men gud det ser ut som dom blivit skjutna ... men det kan dom ju inte blivit heller”, säger hon till larmoperatören på SOS Alarm.

Det var inte bara den joggade kvinnan som chockades av händelsen, utan hela staden. Det brutala våldet, gängskjutningarna som man tidigare sett i Göteborg och andra större städer, hade kommit till Uddevalla.

ANNONS

– Sånt här påverkar hela staden när det händer. Nästan alla reagerar likadant: "hur kan det hända här i vår lilla lugna stad". Jag tror man får vänja sig vid att det kan hända i många städer, säger Thomas Bodström.

– Det handlar om en utveckling som är väldigt skrämmande. Där unga killar som varit vänner blir osams och skjuter varandra. Det skiljer sig här är att det är andra som fått sätta livet till, ett uppsåtligt mord på flickvännen. Det är ovanligt.

I måndags, dagen före tvåårsdagen, släpptes hans senaste bok som handlar om just trippelmordet i Uddevalla. Den är skriven tillsammans med journalisten Lars Olof Lampers, och tillsammans försöker de gå på djupet med trippelmordet, med utredningen och domstolarnas avgöranden. För Bohusläningens läsare presenterar boken inte många nya uppgifter kring själva mordet eller den följande rättsprocessen. Däremot för Thomas Bodström, själv advokat som tar sig an många brottsmål, ett resonemang kring hur först tingsrätten och sedan hovrätten värderat bevismaterialet.

– Juridiskt är det ett väldigt speciellt mål, för det är precis på gränsen att bevisen räcker. Här har vi två olika domstolar som kommit fram till helt olika saker på samma material, säger Thomas Bodström.

Även om det finns mycket som talar för att Martin Saliba var medskyldig till morden tycker Thomas Bodström inte att bevisningen var såpass övertygande att han borde ha fällts i hovrätten tillsammans med sin bror Mark. I boken skriver han bland annat att det finns en osäkerhet i hur domstolen uttrycker sig, och att domstolar ofta fäster en "alltför stor tilltro till tillförlitligheten av vittnens uppgifter". Själv vill han inte säga om han tror att Martin Saliba är skyldig eller ej.

ANNONS

– Det har jag ingen aning om och det är inte det som avgörs i domstolen. Det är inte sanningen som kommer fram i en rättegång utan om åklagaren har bevis nog. I boken har vi gått igenom fallet väldigt noga, sen är det upp till läsaren att själv avgöra om man tror att han är skyldig.

ANNONS