Fadern till en man som dömts för mordet på Hovhult 2015 åtalas nu misstänkt för stämpling till mord. Foto: Richard Svedberg
Fadern till en man som dömts för mordet på Hovhult 2015 åtalas nu misstänkt för stämpling till mord. Foto: Richard Svedberg

Pappa åtalas - uppmanade sonen att mörda

En man misstänks ha uppmanat sin son att mörda en annan. Bakgrunden är mordet på Hovhult 2015, där hans bägge söner var inblandade. Han nekar till brott.

ANNONS
|

”Har du pistolen bara så” skrev mannen till sin son och uppmanade honom att gå och döda en annan, namngiven person. Pappan skrev också att han hoppades att sonen skulle få livstids fängelse och menade att det vore ”det bästa för alla”. Nu åtalas mannen för stämpling till mord.

Enligt åklagaren finns det kopplingar till Hovhultsmordet 2015. Den 12 augusti det året rånades mannens bägge söner av två andra män. Dagen därpå sköts en av rånarna till döds på Hovhult. Båda bröderna kom att misstänkas för mordet och ställdes inför rätta. Den yngre brodern friades dock helt i såväl tingsrätt som hovrätt medan den äldre brodern dömdes till 14 års fängelse för mord i hovrätten. Även den andre rånaren ställdes inför rätta och dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst för att ha rånat bröderna.

ANNONS

Den man som fadern misstänks ha uppmanat sin yngre son att mörda är enligt åklagaren just den andre av de två rånarna. Uppmaningarna ska enligt åtalet ha skett genom flera sms. Fadern ska då ha vetat att den yngre sonen innehaft pistol och ammunition. Enligt åklagarens bedömning har faran för att brottet skulle komma att genomföras inte varit ringa.

Det misstänkta brottet upptäcktes i samband med att polisen tog mannens son i Trollhättan, misstänkt för vapen- och narkotikabrott, i början av januari. I sonens telefon hittades pappans sms där han uppmanade sonen att gå och döda, skickade kvällen innan han greps. Sonen dömdes till fyra månaders fängelse för vapenbrott, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott, men han är inte misstänkt inte för brott i det här ärendet.

Några dagar efter att sonen tagits av polis anhölls även fadern och han har suttit häktad sedan dess. Fadern förnekar brott. Hans förklaring är att det länge varit bråk mellan honom och sonen och att han skrivit många meddelanden när han varit arg. Pappan har i förhör uppgett att han inte menat att sonen ska gå och döda och att han med livstids fängelse menade att sonen skulle försvinna ur hans liv.

– Det stämmer inte jag önskar inte att han skulle döda någon, jag önskade att Xxxxx (sonen) skulle försvinna för mitt liv just då. Jag menade inget bokstavligen.

ANNONS

Pappan hävdar också att han inte visste att sonen hade tillgång till en pistol när han skickade sina sms.

Åklagaren har bland annat kallat några av de poliser som arbetade med utredningen av Hovhultsmordet att vittna, han har även kallat sonen att vittna mot fadern.

ANNONS