Arkivbild.
Arkivbild.

Polisanmäld efter "brist" i ambulansen

NU-sjukvården har polisanmält en tidigare anställd ambulanssköterska. Man har också gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för en bedömning av om sköterskans legitimation ska dras in eller inte.

ANNONS
|

Exakt vad som har hänt går inte att utläsa av anmälan till IVO eftersom vissa uppgifter är skyddade av sekretess. Men anmälan är gjord enligt den paragraf i patientsäkerhetslagen där det står att vårdgivaren måste anmäla om en anställd med legitimation kan vara är en risk för patientsäkerheten.

Det börjar med att en person slår larm till sin chef om att det är någon typ av brist i en akutambulans.

Då görs en extra kontroll av samtliga ambulanser inom avdelningen. Den visar att samma brist finns i en annan ambulans också. I anmälan står att "bristerna korrigeras" och att personalen informeras om att noggrant följa befintliga rutiner.

ANNONS

Ambulanssjuksköterskan tar själv kontakt med sin chef.

Företagshälsovården kopplas in och man har samtal med ambulanssjuksköterskan om allvaret i situationen.

Tio dagar efter larmet till chefen får ambulanssjuksköterskan veta att arbetsgivaren/NU-sjukvården tänker varsla hen om uppsägning och även göra en anmälan till IVO.

Två dagar senare säger ambulanssjuksköterskan själv upp sig. Det godkänns omedelbart.

Björn Kalin är verksamhetschef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården. Han kommenterar inte händelsen närmare eftersom det pågår en polisutredning. Men han säger att det inte har varit några problem med den här personen förut.

Hur gjordes upptäckten?

– Det upptäcktes genom våra kontrollrutiner. Vi går igenom all utrustning och allt material minst en gång per arbetspass.

Har patientsäkerheten varit i fara?

– Nej, vi har fångat upp problemet i tid.

Hur ofta händer sådant här inom ambulanssjukvården?

– Att vi anmäler allvarliga brister på individnivå där legitimationen är i fara är ovanligt, i snitt vart tredje år. Senaste fallet som jag känner till var 2011.

ANNONS

Björn Kalin säger att man har rådfrågat Läkemedelsverket som inte har haft något att anmärka på rutinerna.

Inte heller chefläkare Magnus Söderbergh har mycket att tillägga:

– Varje gång sådant här händer ser vi över rutinerna, om vi kunde ha gjort något annorlunda eller upptäckt det tidigare.

Vågar arbetskamrater anmäla om de ser någon annan göra fel?

– Det skulle jag vilja säga att de gör och särskilt om det är en fara för patientsäkerheten.

Får man vara anonym?

– Om man gör en informell anmälan och pratar med chefen, kan man vara det. Men om man skriver en avvikelserapport kan man inte vara anonym.

ANNONS