Efter att en snattare gripits på Torp slarvade polisen bort stöldgodset. Nu måste myndigheten ersätta butikerna.
Efter att en snattare gripits på Torp slarvade polisen bort stöldgodset. Nu måste myndigheten ersätta butikerna. Bild: Lasse Edwartz/Andreas Olsson

Polisen får betala skadestånd efter tjänstefel

Polisen grep snattare, men slängde stöldgods för nära 3 000 kronor. Nu får tre butiker på Torp ersättning.

ANNONS
|

I februari i fjol togs en snattare av personal på en butik på Torp. Polis tillkallades och en anmälan gjordes. Det visade sig att den misstänkte varit inne i fler butiker och hade stöldgods från dessa på sig vid gripandet. Polisen fick information om vad som stulits i de olika butikerna och tog med sig stöldgodset till polisstationen.

Men där slängdes stöldgodset. Snattaren dömdes på grund av detta endast för en av stölderna.

Detta innebar också att de tre stölddrabbade butikerna aldrig fick tillbaka sina varor och de krävde skadestånd av Polismyndigheten. Och eftersom butikerna vållats ekonomisk skada av polisens försumlighet får de nu ersättning om sammanlagt 2 840 kronor.

ANNONS

En polis fälldes, en friades

De två poliser som var inblandade åtalades för tjänstefel. Uddevalla tingsrätt fällde båda poliserna för detta och en av dem, den polis som ledde insatsen, dömdes även för egenmäktigt förfarande för att ha slängt stöldgodset. Den andre överklagade dock sin dom och i tidigare i veckan frikändes polisen av hovrätten för västra Sverige.

LÄS MER:Poliser döms för tjänstefel

Hovrätten kom fram till att det inte ens var klarlagt att polisen i fråga kände till att det stulits från fler butiker än den de först larmades till. Och dessutom hade polisen som ledde insatsen tagit på sig ansvaret för att ta hand om stöldgodset från de andra butikerna.

ANNONS