Överklassdrog populär i Bohuslän efter prisdumpning

Spice har nästan försvunnit men kokainet blir allt vanligare i Uddevalla, något som tyder på ökad kokainsmuggling. Det menar Tony Bengtsson på spaningsavdelningen.

ANNONS
|

Som tidningen skrivit tidigare har hasch blivit vanligare. Tony Bengtsson, som har mångårig erfarenhet av narkotikautredningar i vårt område, pekar också på att kokainet ökat de senaste åren.

– Vi märker att kokainet har blivit vanligare när man ser på eget bruk.

Bland annat visar det sig vid kroppsbesiktning och husrannsakan där kokainfynd hittas oftare än tidigare.

En orsak till varför kokainet vunnit insteg på marknaden tror Tony Bengtsson är att det blivit billigare.

– Förr kostade ett gram kokain mellan 1400 och 1500 kronor, i dag ligger priset på 400-700 kronor.

Billigare pris betyder större tillgång, helt enkelt mer kokain i omlopp.

ANNONS

– Det har naturligtvis med tillgången att göra, det är ju det som styr priserna.

Eftersom kokain inte kan tillverkas i Sverige betyder det att smugglingen ökat de senaste åren. En bild som delvis också bekräftas av den nationella statistiken från tullverket när det gäller beslag av just kokain. Det finns ännu inga siffror för 2016 men förra året beslagtogs 83 kilo kokain jämfört med knappt 29 kilo året därpå, en ökning med 186 procent.

Tony Bengtsson ser allvarligt på ökningen eftersom kokain är en av de tyngre narkotikasorterna.

– Kokain brukar klassas som en festdrog och ger ett rus som varar i ungefär 40 minuter. Men det sätter sig mycket på psyket. Folk som använder kokainet regelbundet får oftast psykiska problem, många tappar verklighetsuppfattningen. Dessutom är den svår att vänja sig av med.

Som vi skrivit tidigare har spice nästan försvunnit, men Tony Bengtsson tror inte att kokainet blivit en ersättning för spice.

– Nej, det tror jag inte. Det är snarare haschet och cannabisen som tagit den delen i så fall.

Förutom hasch och kokain står narkotikaklassade tabletter för en stor del av narkotikabruket. Också något som tullverkets statistik skvallrar om.

2015 gjordes 1800 beslag av narkotiska läkemedel, totalt över 700 000 kapslar och tabletter. Men narkotikaklassade mediciner kan också fås genom att brukare säljer receptbelagd medicin.

ANNONS

ANNONS