Polisen: "Mycket skadegörelse det senaste"

Polisen arbetar nu med flera utredningar om skadegörelse som skett senaste tiden i Uddevalla. Men kommunpolisen ser inget samband mellan klotter och det som hänt på till exempel strandpromenaden.

ANNONS
|

– Ja visst har vi sett en hel del senaste tiden och det är ett problem. Vi har både skadegörelsen och klottret både på Skogslyckan nu senast men också en hel del klotter i centrum, säger Peter Svernling som är kommunpolis i Uddevalla.

Skadegörelse är generellt sett svårutredda brott om det inte finns något vittne som sett något. När klotter utreds kan polisen till exempel analysera färgen som använts. Och det som kallas för "tags" som är en slag signatur från klottraren kan föra vidare polisen i klotterutredningar. Men i jämförelse med till exempel våldsbrott eller ungdomsbrott så prioriteras ofta skadegörelsen ned.

ANNONS

– Om vi tittar rent straffmässigt är det inte sett som något jätteallvarligt brott. Men polisen vet att det är något som berör många. Det ser tråkigt ut i stan och vi vet att folk blir förbannade. Skadegörelsen som på strandpromenaden är så meningslös, säger Peter Svernling.

Flera utredningar har nu startats. Det handlar dels om flera på Skogslyckan som fått rutorna krossade. Strandpromenaden sköts som en annan utredning. Och utredningen om klotter i centrum har pågått ett tag.

Att klottret och förstörelsen på strandpromenaden skulle hänga ihop ser han inte som särskilt troligt. Däremot tror han att om det redan målats på en vägg är sannolikheten större att de som klottrar ger sig på och målar mer.

– Jag kan tänka mig att risken är mindre att man klottrar om det redan är rent på väggarna. Finns det redan klotter bryr man sig nog inte lika mycket. Men jag tror inte att de som klottrar är samma personer som gjort de på strandpromenaden till exempel. De händelserna måste man se som två olika händelser, säger Peter Svernling.

ANNONS