Förbannande. Lisa Lycken och Theresa Lindén har fått nog av kaoset inom förlossningsvården och vill att ansvariga politiker lyssnar och agerar. Nästa söndag arrangerar de en protestmarsch i Vänersborg och hoppas att så många som möjligt ansluter. Med på bilden syns också Theresas son Abbe.
Förbannande. Lisa Lycken och Theresa Lindén har fått nog av kaoset inom förlossningsvården och vill att ansvariga politiker lyssnar och agerar. Nästa söndag arrangerar de en protestmarsch i Vänersborg och hoppas att så många som möjligt ansluter. Med på bilden syns också Theresas son Abbe.

Protestmarsch mot krisande förlossningsvård

Lisa Lycken och Theresa Lindén har fått nog. Kaoset i förlossningsvården måste få ett slut. Nu måste politikerna lyssna. – Det här är en kvinnofråga och därför engagerar jag mig, säger Lisa Lycken.

ANNONS
|

De båda kvinnorna har egna erfarenheter av förlossningsvården i Sverige. Lisa har två barn och Theresa har tre. Theresas yngsta, Abbe, föddes för nio månader sedan på Näl.

– Jag personligen har bra förlossningserfarenheter men det beror på barnmorskan som var med mig. Jag fick en blödning efter jag fött Abbe och det är tack vare henne som det gick bra. Hon satt med mig trots att hon behövdes någon annanstans. Jag märkte att det var stressigt utanför, säger Theresa.

– Det minsta vi kan begära är en trygg och säker förlossning. Att vi får en plats när det är dags. Det är så stort att få barn och alla förtjänar det bästa. Man är redan orolig inför en förlossning och behöver ingen ytterligare oro, fortsätter hon.

ANNONS

Lisa fick en förlossningsskada när hon födde ett av sina barn. Läkaren som hjälpte henne var stressad och fick springa vidare till nästa patient.

– Jag märkte att hon var stressad och jag tror att det påverkade händelseförloppet. Men vi vill poängtera att vi inte anklagar personalen på förlossningarna, de är fantastiska, säger hon.

För några dagar sedan såg Lisa ett upprop på Facebook om en protestmarsch mot förlossningskaoset i Sverige. Marschen som är rikstäckande kommer att arrangeras över hela landet den 20 augusti – så även i Vänersborg.

– Jag ville arrangera en här också och kom i kontakt med Theresa. Först tänkte vi Uddevalla men här är det Prideparad samma dag så då blev det Vänersborg, säger Lisa.

Tony Johansson (MP) förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen har följt med i debatten om förlossningsvården och är medveten om protestmarschen kommande helg.

– Jag ska själv åka till Vänersborg för att lyssna. Vi tar oron på fullt allvar, jag tycker att man ska känna trygghet i vården. Sedan ska man veta att Sverige är ett av de säkraste länderna i världen att föda barn i men det är klart att blivande föräldrar blir oroliga när de hör om förändringar.

ANNONS

Men tycker du att blivande mammor och pappor ska få svaret att det är fullt på förlossningen när de ringer in?

– Nej det tycker jag inte. Jag tycker inte att patienten ska behöva bli hänvisad någon annanstans. Det ska du som patient inte behöva ordna med.

Enligt Tony Johansson har regionpolitikerna tagit viktiga beslut för att stärka förlossningsvården. Beslut som kommer synas om ett par år.

– Det tar tid att utbilda personal och vi kommer ha ett ansträngt läge i ytterligare några år innan det får effekt. Vi har även beslutat att barnmorskor ska få betald utbildning och att vårdpersonal ska få fördubblad jourersättning.

I våras beslutade regeringen om 500 miljoner kronor extra till förlossningsvården. Pengar som ska fördelas mellan landstingen. Västra Götalandsregionen har tilldelats 80 miljoner. Hur pengarna ska användas beslutas på hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde den 30 augusti. Ett förslag, enligt Tony Johansson, är att en del av pengarna även borde användas till eftervård. I dagsläget får nyblivna föräldrar ett hembesök efter förlossningen. Förslaget är att det utökas till två.

– Med tanke på att föräldrar och barn ligger inne en kortare tid på BB efteråt så borde det ske ytterligare ett kvalitetsbesök hemma, säger han.

ANNONS

I förslaget som tjänstemännen arbetat fram framhålls satsningar på utbildning, bredvidgång och bemanning på förlossningen.

De 80 miljoner kronorna kommer kunna användas i år och under 2018 och fördelas baserat på antalet förlossningar på respektive sjukhus.

Här tågas det

I Facebookgruppen, "Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset! Vänersborg, finns all info om marschen.

Klockan 13.00 den 20 augusti planeras marschen starta vid Resecentrum i Vänersborg för att sedan tåga genom staden.

I dagsläget hålls marscher i 15 städer runt om i Sverige.

Marschen arrangeras av medieprofilen Cissi Wallin och Emily Comeau Hellsing, i samarbete med organisationen Födelsevrålet.

Källa: riksmarsch.fodelsevralet.org och Facebookgruppen; Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset.

ANNONS