Ljungskile ridklubb har drabbats av hästsjukdomen kvarka och tills vidare ligger ridverksamheten nere berättar verksamhetschefen Gunilla Hurtig (till höger).
Ljungskile ridklubb har drabbats av hästsjukdomen kvarka och tills vidare ligger ridverksamheten nere berättar verksamhetschefen Gunilla Hurtig (till höger).

Ridklubb drabbad av kvarka

Ljungskile ridklubb har drabbats av hästsjukdomen kvarka och stallet har isolerats.– Vi hoppas kunna komma igång med verksamheten igen innan sommaruppehållet, säger verksamhetschef Gunilla Hurtig.

ANNONS
|

Misstankar om att ridklubben drabbats av kvarka väcktes för cirka en vecka sedan, när en häst började hosta och hade feber. Vid tempkontroll upptäckte personalen att fem av stallets hästar hade feber.

– Då isolerade vi och stängde verksamheten, innan vi hade fått provsvar från veterinären, säger Gunilla Hurtig.

Sedan den 22 april är stallet stängt och ridskoleverksamheten pausad, eftersom man inte vill riskera att sjukdomen sprids. Kvarka är en smittsam sjukdom som skulle kunna liknas med influensa för människor. Den är inte luftburen utan sprids då hästar flyttar från stall till stall eller via människor som varit i kontakt med smittade hästar.

ANNONS

Via sin hemsida och i sociala medier har ridklubbens styrelse och verksamhetschef gått ut med information om läget. Bland annat uppmanar man stallets besökare att tänka igenom vad man använt för kläder, skor eller annan utrustning och att man gör en stortvätt på allt. Det är viktigt att utrustning som använts på ett stall med kvarka inte används på andra stall. Samtidigt behandlas hästarna enligt veterinärens råd.

– Vi började med att på veterinärens rekommendationer släppa ut hästarna. Hästarna går ute dygnet runt uppdelade i grupper beroende på hur de mår. Vi tar tempen och ger dem febernedsättande vid behov, berättar Gunilla Hurtig.

Hur lång tid det tar innan sjukdomen läkt ut vågar hon inte svara på, det varierar från häst till häst hur länge den är sjuk. Inkubationstiden för kvarka är två dagar till två veckor, därför kan det i värsta fall ta lång tid innan man kan blåsa faran över. Under tiden följs stränga hygienrutiner och stallet kommer att desinficeras, och ridskolan börjar igen när hästarna friskförklarats av veterinär.

– För en förening är det ett enormt ekonomiskt avbrott. Men det har varit en fantastisk uppslutning i föreningen. Många hör av sig och frågat "kan vi hjälpa till", "vad kan vi stötta med". Ett företag har erbjudit sig att gå in och desinficera stallarna, och det gör de ideellt. Folk vill hjälpa till, det är jätteskönt.

ANNONS

Under tisdagen och onsdagen kommer ridklubben att hålla möten i annan lokal lånad av annan förening, för att informera om läget, stilla oro och svara på frågor.

ANNONS