Ridklubben hotas när stenindustrin bygger ut

Ridskoleverksamheten på Nöthult med nybyggt ridhus är hotad om Swerock får tillstånd för en bergtäkt i området.

ANNONS
|

För två år sedan invigdes det nya ridhuset på Nöthult. Det hade då gått nästan fem år efter sedan det gamla ridhuset rasade ihop under den snötyngda vintern 2010.

Planerna på ett industriområde nära ridhuset har varit känt sedan länge, däremot inte planen på en bergtäkt.

LÄS MER: Oro över ny bergtäkt nära villor

När och om stentäkten i Grässkär öppnas, kan hästarna blir skrämda. Därför diskuterar kommunen redan nu en flytt av ridskolan.

Tjänstemannen Anna Reinhardt har uppdraget på kultur- och fritidsförvaltningen i kommunen, att analysera situationen och bedöma behovet när och om en ny ridanläggning ska byggas.

ANNONS

– Intresset för ridning är stort här i kommunen. Kan vi bygga en ny ridanläggning närmare centrum och med bättre allmännyttiga kommunikationer kanske verksamheten till och med växer, menar hon.

– Man får se möjligheterna i förändringar också.

Det är inte länge sedan ett nytt ridhus var färdigt här på Nöthult. Borde ni inte ha planerat detta bättre?

– Det framgick inte då att man skulle öppna en bergtäkt på industriområdet. I planerna har det bara stått "industriområde". Därför beslutade nog politikerna att bygga nytt.

Kan man riva ner, ta med sig och sätta ett ridhus på en annan plats eller blir det till att bygga nytt igen?

– Det måste man nog räkna på och så bråttom är det heller inte. Jag tror att Swerock har fullt upp i bergtäkten på Fröland fram till 2022.

– Men det är riktigt att vi har fått ett uppdrag att se oss om efter en ny ridhusplacering redan nu.

Nu är förstås frågan hur detta faller ut hos klubbens medlemmar. De som var omkring 300 till antalet 2010, innan taket rasade in och i dag är cirka 200 medlemmar.

– Det uppstod en kris och många gick så klart till andra klubbar och föreningar. Men vi har åter ett stigande medlemsantal, säger stallchefen på Nöthult, Per Carlsson.

ANNONS

– Visst kan det verka knepigt att behöva riva ett så nytt ridhus som vi har här. Kanske kan man montera ner det och flytta det? Men det gäller ju att hitta en lika bra placering som här. Sedan har vi en del andra byggnader som kommunen har dömt ut, bland annat på grund av mögel. Och stallet är slitet.

Därför, menar Per Carlsson, kan det locka klubben om kommunen hittar nyare eller nybyggda lokaler.

Han berättar att man nyligen anställt en ridlärare, köpt nya hästar, förebereder en 9 veckor lång lägerverksamhet och just nu har en hygglig ekonomi.

LÄS OCKSÅ: Förstår villaägarnas oro

FRÅN ARKIVET:

Fakta ridklubben

Det var 2010 som taket rasade in efter ett kraftigt snöfall. Ridklubben blev i Nöthult blev utan möjlighet att rida inomhus.

Sedan gick debattvågorna höga huruvida ridhuset skulle byggas upp eller inte. När beslutet om att bygga ett nytt ridhus kom överklagades.

För två år sedan invigdes det nya ridhuset igen.

ANNONS