Ryttaren åter en träffpunkt för äldre

Den stängda restaurangen och matsalen i Ryttaren återuppstår som en mötesplats för pensionärer. Eftersom det inte gick att sälja restaurangen satsar socialnämndens majoritet istället på att öppna ett seniorcenter till årsskiftet.

ANNONS
|

Socialnämndens majoritet slår två flugor i en smäll, medger ordföranden Elving Andersson (C). Lokalerna står tomma och kostar kommunen 47 000 kronor i månaden. Samtidigt fick nämnden extra pengar i nästa års budget till aktiviteter för äldre.

– Vi vet att matsalen på Ryttaren var en träffpunkt för många äldre som försvann när äldreboendet blev trygghetsboende. Nu återupprättar vi mötesplatsen, skapar seniorcenter Ryttaren med ett kafé och fyller det med aktiviteter med hjälp av pensionärsorganisationerna, studieförbunden och andra organisationer, säger Elving Andersson som på onsdagen tillsammans med politikerkollegorna presenterade idén för bland annat pensionärsorganisationerna.

Det var i höstas som restaurangen stängdes. De flesta äldre som bott i servicehuset flyttades till nybyggda Södertulls äldreboende, medan några bodde kvar i egna lägenheter i det nya trygghetsboendet. Tanken var sälja restaurangen, men trots hjälp av mäklare har ingen varit intresserad.

ANNONS

Många pensionärer protesterade mot stängningen. Här fanns kommunal dagverksamhet med underhållning, bingo och gymnastik, spontana grupper för sång, broderi, högläsning och sittjympa, en vävstuga, och aktiviteter i SPF:s och PRO:s regi och som nu försvann från Söder.

Bohusläningen berättade i flera artiklar om protesterna och saknaden av en mötesplats för äldre, men socialnämnden hade fått ett stort sparbeting och sparade hårt bland annat på dagverksamheten på äldreboendena.

Nu lovar politikerna i socialnämndens majoritet att skapa en ny mötesplats, med en slags friskvård för att förebygga ensamhet och social isolering. Kommunen står för lokalhyran och anställer en aktivitetssamordnare. Kaféet ska drivas av dagverksamheten för stöd och service, som Kafé Rosen på Rosenhäll.

– Lokalerna står till förfogande för organisationer, kyrkor och studieförbund . Det enda kravet är att aktiviteterna ska vara öppna för alla, inte bara medlemmar i organisationer, säger Elving Andersson.

Pensionärerna kom direkt med flera idéer – kortspel, bordtennis, dans, mattcurling, matlagningskurser. Trygghetsvärden Susanne Solefors, som har hand om trygghetsboendets aktiviteter, vill gärna samarbeta om aktiviteterna.

Lika positiva är representanterna för KPR, Kommunala pensionärsrådet, med 4 000 medlemmar.

– Det här kan bli jättebra. Vi har tryckt på om detta länge, Nu gäller det bara att få igång aktiviteterna, säger Stig Axelsson och Willy Magnusson från SPF.

ANNONS
ANNONS