Sällan skadegörelse leder till åtal

Bara tre av hundra anmälningar om skadegörelse hamnar hos åklagare. Det visar polisens statistik över skadegörelse i Uddevalla de senaste fyra åren.

ANNONS
|

Under åren 2013–2016 anmäldes 2 673 fall av skadegörelse i Uddevalla kommun – de flesta i centrum. Men bara 3,1 procent av anmälningarna slutade med att polisen redovisade fallen till åklagare. De flesta inleder polisen aldrig någon förundersökning på. Utav samtliga anmälda skadegörelser de senaste fyra åren var det i snitt bara cirka 18 procent som polisen bedömde att det fanns en chans att lösa – drygt 80 procent lades alltså ner direkt. Och av de brott där förundersökning inleds är det åter igen cirka 18 procent som slutligen klaras upp.

Den låga uppklarningsprocenten beror på att det är svårt med bevisningen i många fall. Många av skadegörelsebrotten äger rum på natten utan vittnen och ofta upptäcks inte skadegörelsen förrän dagen efter eller flera dagar efter om det till exempel har skett på en helg.

ANNONS

– En del löser vi aldrig hur mycket resurser vi än sätter till. Brotten sker i smyg, till exempel kanske någon kastar sten på en busskur på natten eller en brevlåda som skjuts sönder och ingen har sett något. Finns det inga vittnen då är det inte lätt att lösa, säger Ingvar Blixt, sakkunnig i utredningsfrågor på polisen i Fyrbodal.

Att få in någon form av tips är avgörande för att förundersökning ska inledas och för att brotten ska klaras upp.

– Vi kan inte gissa. Men får vi en misstänkt kan vi gå vidare. Vi behöver nån pekning åt rätt håll, ett namn eller en person, bilnummer eller nåt. Det krävs inte mycket. Men nåt behöver vi gå på, förklarar han.

I vissa fall kan sabotörerna lämna spår efter sig som kan bidra till att brotten klaras upp. Till exempel i klotterärenden när klottrarna lämnar taggar efter sig. Då kan polisen ha chansen att lösa många brott på en gång, vilket hände för ett par år sedan då en storklottrare dömdes till fängelse. Men även om polisen inte lämnar över alla utredningar till åklagare och någon blir dömd för brottet kan arbetet ha viss effekt ändå tror Ingvar Blixt.

ANNONS

– Ibland, även om vi inte når till fällande dom, så tar det slut i alla fall när vi pratar med den misstänkte.

På det stora hela ligger skadegörelsebrotten ganska konstant över tid menar polisen. Det finns inget som tyder på att de minskar över tid.

– Det minskar inte mycket men det ökar inte heller. Det kan vara när klotter återkommer om det kan bli en ökning. Förra året hade vi en sån uppgång.

Under 2016 ökade antalet anmälningar om klotter med 68 procent mot föregående år. Men hur mycket klottrandet i Uddevalla faktiskt har ökat är oklart, eftersom de höga siffrorna delvis har sin förklaring i att fler anmälningar gjorts.

– Det var den förra centrumförvaltaren som ville skapa en bättre miljö i stan genom att anmäla så mycket klotter som möjligt. Hon gjorde en klumpanmälan av ganska mycket klotter. Jag är övertygad om att peaken beror på det, säger Peter Svernling, kommunpolis i Uddevalla.

Han medger att klotter är ett stort problem i stan. Och det är en liten klick på ett par personer som ligger bakom det mesta klottret.

– Det man slås av är att tvärtemot vad man kan tänka sig, att det är småpojkar eller småtjejer som gör detta, oftast är de äldre många är mellan 20 och 30 år. Det räcker med ett fåtal såna i en stad som Uddevalla för att förstöra väldigt mycket, säger han.

ANNONS

– Vi har våra aningar om vem som ligger bakom vissa taggar. Men rent bevismässigt är det svårt att knyta personer till en tagg. Man måste nästan ta dem med näven i syltburken. Vi är väldigt beroende av tips från allmänheten.

LÄS MER:

Fakta: Så mycket skadegörelse sker i Uddevalla

Totala antalet anmälningar om skadegörelse i Uddevalla 2013–2016 samt ett urval av olika typer av skadegörelse.

Typ av skadegörelse 2016 2015 2014 2013

Totalt antal anmälningar 716 621 686 650

Skadegörelse fordon (ej brand) 247 205 229 172

Mot privatperson 185 230 203 177

Mot stat, kommun, landsting 126 79 123 130

Klotter (ej mot kollektivtrafik) 136 81 88 120

Polisens resultat:

Andel bearbetningsbara av totalen 15,2 % 17,1 % 25,4 % 13,8 %

Antal redovisade till åklagare 16 25 31 12

ANNONS