Så döper svenskarna sina bilar

Enligt en undersökning har en av fem svenskar ett namn på sin bil. Bettan är ett av de mest populära bilnamnen, men det är ett annat som stjäl förstaplatsen.

ANNONS
|

En femtedel av svenskarna namnger sina bilar, visar en undersökning som Novus tagit fram på uppdrag av tankkedjan Cirkle K. Det vanligaste är att man döper bilen till olika personnamn eller gör kopplingar till registreringsskylten, är en slutsats som dras av undersökningen.

17 procent av deltagarna i undersökningen tyckte att Bettan var det bästa smeknamnet, vilket därmed ärdet näst mest populära smeknamnet i undersökningen. Allra mest gillades dock Pärlan, vilket 26 procent av de svarande föredrog.

I undersökningen, som genomfördes i slutet av februari, har cirka 1 000 intervjuer gjorts. Deltagarna har bland annat få svaa på vilket av namnen Pärlan, Bettan, Silverpilen, Turbo och faran de gillade bäst. 37 procent av deltagarna tilltalades inte av något av namnen.

ANNONS

Undersökningen visar också att nästan var fjärde person pratar med bilen. Det vanligaste samtalsämnet man har med sitt fordon är om trafiken (52 procent), enligt Circle K, men det finns också vissa (12 procent) som lyfter diverse problem med bilen.

Det finns också känslor förknippat till bilen. Det vanligaste (44 procent) är att man förknippar bilen med frihet, men även glädje är vanligt (30 procent) Cirka tre procent av de svarande kopplar ihop bilen med nervositet och två procent tycker att den är ett irritationsmoment.

ANNONS