Så länge fick vi vänta på läkartid

Hur svårt är det att nå sin vårdcentral? Får man svar och när finns första lediga tid? Bohusläningen gjorde ett stickprov hos vårdcentralerna i Uddevalla.

ANNONS
|

Under årets första månader är det många som upplever både influensa och förkylningar och trycket ökar därför också på vårdcentralerna. För att ta reda på hur svårt det är att nå sin vårdcentral och boka en tid gjorde Bohusläningen i veckan en rundringning till vårdcentralerna i Uddevalla. I bildspelet går att läsa vad de olikca vårdcentralernas svarade.

Den visade att de flesta kunde ge en tid samma dag, vissa inom några timmar efter samtalet. De sjuksköterskor som Bohusläningen pratade med påpekar dock att tidsbokningen alltid görs efter en medicinsk bedömning på telefon och att man inte kan räkna med att få en tid samma dag.

ANNONS

– Har patienten haft feber i två dagar finns det inget som doktorn kan göra, då får man kanske avvakta i några dagar, säger en av sjuksköterskorna på en vårdcentral.

Rundringningen visade också att det på några vårdcentraler kunde vara svårt att få en tid samma dag. En av vårdcentralerna där tiderna försvinner snabbt är på den privata vårdcentralen Silentzvägen.

När Bohusläningens reporter blev uppringd av vårdcentralen vid elva på förmiddagen meddelades han att tiderna försvinner snabbt och att det inte fanns några lediga tider för den dagen.

Verksamhetschefen på vårdcentralen Silentzvägen, Bo Polhem, bekräftar att tiderna vissa dagar kan försvinna redan på förmiddagen men säger att de flesta patienter får en tid samma dag.

– Jag upplever att de flesta får tid samma dag om det är medicinskt motiverat.

Rör det sig däremot om ett ärende som inte är akut, exempelvis en hälsokontroll kan patienten få vänta en till två månader för att få en tid.

Bo Polhem förklarar att det är ett hårt tryck på primärvården just nu.

– Vi märker att det är mer förkylningar och influensafall nu, februari är den månad som brukar sticka ut, säger han men tycker inte det är värre än tidigare år.

ANNONS

Han förklarar att väntetiderna varierar dag för dag, flest ringer till dem på måndagarna och sedan blir det lite lugnare i slutet av veckan.

När dagens tider är fullbokade på vårdcentralen hänvisar man patienterna till jourcentralen i Uddevalla som ligger i vårdcentralen Dagsons lokaler.

Dessutom händer det att man bokar in patienter till en tid dagen efter.

– Vi försöker prioritera så vi tar emot de som verkligen behöver komma hit. Jag tycker att vi lever upp till det behov som finns, säger Bo Polhem.

Så gjorde vi ringningen till vårdcentralerna:

Klockan 08:30 på onsdagsmorgonen ringde sju reportrar samtidigt upp de sju vårdcentraler som finns i Uddevalla kommun. Hos samtliga ombads vi att lämna telefonnummer och fick en tid när vårdcentralen skulle ringa tillbaka.

Vid uppringningen berättade reportrarna att de ringde från Bohusläningen och frågade när första lediga jourtid till läkare fanns, utifrån att den sökande var en vuxen person och kvalificerades för ett jourbesök hos vårdcentralen.

ANNONS