Större evenemang påverkas. Men än så länge gör inte rasrisken någon skillnad för de som vill promenera eller cykla vid Riversideängen.
Större evenemang påverkas. Men än så länge gör inte rasrisken någon skillnad för de som vill promenera eller cykla vid Riversideängen.

Så påverkar rasrisken staden

Rasrisken i centrum påverkar de stora evenemangen, så som Solid Sound. Men i nuläget är det inte någon fara för allmänheten att röra sig fritt i området.

ANNONS
|

I förra veckan meddelade kommunen att rasrisk stoppar Solid Sound-festivalen från Riversideängen. När festivalen sedan var tänkt att hållas på Museiparken kom det fram att det är rasrisk även där. Det blev senare klart att festivalen kommer att äga rum på parkeringen vid Kampenhof.

I nuläget är det bara större evenemang som påverkas av vad utredarna har kommit fram till.

– I dagsläget har vi inga begränsningar för allmänheten. Man kan cykla, promenera, åka skateboard eller vad man nu vill göra. Det är inga problem, säger Anders Löfström, kommunens projektledare.

Restriktionerna är att inte mer än ett ton får befinna sig inom en kvadratmeter, vilket ställer till det för Solid Sound med dess scenuppsättning och eventuellt omfattande publikmassor.

ANNONS

Innan hela rasriskhistorian kom på tal var det tänkt att Kroppskultur skulle arrangera sin turnering Junicupen i Museiparken. Men man flyttade sig till förmån för Solid Sound.

När festivalen nu inte kan vara där väljer Kropps ändå att hålla tävlingarna på Rimnersvallen. Det bekräftade tävlingsledaren Thomas Rydén på onsdagen.

Ett evenemang som det fortfarande råder osäkerhet kring är Uddevalla water week, som ännu inte fått klartecken från kommunen.

– Jag har sökt kommunen för att diskutera, men inte hört något. Men vi har faktiskt inte skickat in någon tillståndsansökan ännu, säger projektledaren Magdalena Torgé och fortsätter:

– Jag är inte orolig. Vi har inte så mycket verksamhet nära kajkanten. Dessutom är vi lite mer flyttbara.

Exempel på ytterligare evenemang som inte kan arrangeras i området innan eventuella åtgärder (samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut om det i höst) är cirkus och tivoli. Men någon gräns för vad för typ av evenemang som kan och inte kan anordnas vill inte Anders Löfström dra.

– Får vi ansökningar får vi avväga från gång till gång. Det beror även på hur högt vattenståndet är i Bäveån vid tillfället. Och det är ju alltid känsligare på sommaren.

Bohusläns museum, som ligger i det berörda området, har inte heller hört något om några restriktioner kring deras verksamhet, som bland annat innefattar en uteservering mot vattnet.

ANNONS

– Vi har inte fått några besked om att det ska vara några problem för oss, säger museichefen Hans Kindgren.

ANNONS