Ger råd. Peter Stark är konsumentrådgivare och expert på försäkringsfrågor.
Ger råd. Peter Stark är konsumentrådgivare och expert på försäkringsfrågor. Bild: Edvin Bergström

Så skyddar du dig från cykeltjuven

Låg självrisk? Eller ett högt maxbelopp? När det kommer till försäkring av din cykel skiljer det sig rejält mellan försäkringsbolagen.

ANNONS
|

För att få ersättning för en stulen cykel krävs oftast en polisanmälan. Andra villkor i försäkringen kan också vara att cykeln ska ha varit låst.

Oftast är cyklar en egendom som ingår i ens hemförsäkring. Men just för att de ofta försvinner och lämnar bostaden kan det skilja sig villkoren ordentligt mellan de olika försäkringarna.

Peter Stark är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Som expert ger han privatpersoner oberoende och kostnadsfri vägledning om pension, försäkring och skadereglering.

Han menar att det kan finnas ett värde i att titta lite extra på vad som gäller för just din cykel.

– Det är inte på så många områden som hemförsäkringarna skiljer sig. Kanske om utökat reseskydd ingår eller inte. Om allrisk ingår och maxbelopp, rättsskyddets maxbelopp osv. Men överlag är det inte jättestora skillnader. För cyklar men även så fort man kommer utanför bostaden börjar försäkringarna skilja sig lite grann, säger konsumentrådgivaren Peter Stark.

ANNONS

LÄS MER:Cykeltjuvar härjar i Annettes källarförråd

Maxbeloppet, alltså det maximala beloppet man kan få ut, kan skilja stort mellan de olika försäkringsbolagen. 10 000 kronor. 30 000 kronor och ibland upp till 100 000 kronor. Självrisken kan också variera mellan exempelvis 750 kronor och 1500 kronor.

Alla försäkringsbolag drar också av ersättning utefter hur gammal din cykel är. Med olika former av tabeller drar de av pengar år för år.

Extraförsäkringar i butik

När man köper en ny cykel kan det vara så att butiken vill sälja på dig ytterligare en försäkring utöver din hemförsäkring. Den extra försäkringen brukar oftast täcka kostnader för skador på cykeln. I de flesta fall är det inte något Peter Stark rekommenderar.

– Om cykeln är väldigt dyr kan man absolut fundera på att teckna en sådan. Men inte för en billig cykel. Jag skulle aldrig göra det. Jag skulle nog tycka att det blev för dyrt i förhållande till värdet, säger han.

LÄS MER:Ökning av cykelstölder förbryllar kommunpolisen

Fakta: Cykelsäkerhet

Säkerhet: Lås cykeln med ett certifierat cykellås eller hänglås och kätting i klass 2. Lås fast cykeln i ett fast föremål när du parkerar den. Om möjligt, förvara cykeln inomhus över natten.

Märkning: En del polisstationer lånar ut gravyrpennor. Alternativ är att köpa en sådan för några hundralappar. Det finns andra metoder av märkningar (exempelvis med dna) som säljs av flera aktörer.

Stöldskyddsregister: För 199 kronor per år kan du registrera upp till 100 föremål hos Stöldskyddsföreningen, SSF, med exempelvis ramnummer, märke och kännetecken. Registret kan du använda i försäkringsärenden och dina registrerade ägodelar blir spårbara för polisen. Du kan även efterlysa ägodelar eller se om den begagnade cykel du tänkt köpa är stulen. Registret finns även som app, vilket innebär att du i den kan ladda upp bilder på dina prylar från mobilen. Det är alltid bra att fotografera sina ägodelar för eventuell polisanmälan.

Stulen cykel: Anmäl både till polis och försäkringsbolag.

Källa; BRÅ.

ANNONS