Såg lodjur på Kålgårdsberget

Ett lodjur klättrade omkring på Kålgårdsberget i centrala Uddevalla på måndagen.

ANNONS
|

–Först trodde jag inte mina ögon, men det var ingen tvekan om att det var ett lodjur, berättar Ulla-Carin Andersson.

Strax efter klockan åtta stod hon på översta våningen i ett av husen på Kilbäcksgatan och tittade ut över Kålgårdsberget när hon fick syn på lodjuret. Efter en stund drog den sig vidare mot Carlia-skrapan.

–Det är ju mitt inne i centrum och man undrar varför den höll till där. Men det var vackert och mäktigt att få se den, säger Ulla-Carin Andersson.

Gläds åt upplevelsen. Det är få förunnat att få se ett lodjur i verkligheten, enligt biologen Jan Uddén på Bohusläns museum och viltforskare Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation.

ANNONS

–Troligen är det en fjolårsunge som har förirrat sig. Det är den tiden på året då den stöts bort, säger Jan Uddén.

Det är ovanligt, men inte sällsynt att lodjur förirrar sig in i städer, enligt Olof Liberg. Då är det vanligare att få se varg i tätorter.

–Men ingen behöver vara rädd. Lodjur är skygga och ger sig inte på människor och knappast heller hundar. Det är i så fall hunden som attackerar lodjuret och att det försvarar sig genom att klösa, säger Olof Liberg.

Däremot bör kattägare hålla ett extra öga på sina katter, uppmanar Jan Uddén.

Vet du mer? Hör av dig till Bohusläningen.

e-post: 99000@bohuslaningen.seMMS: BHN [text] till 72010

Viktigt: Skriv ditt namn, dina kontaktuppgifter.

Om du skickar en bild måste du ha upphovsrätt till bilden.

Respektera människors privatliv. Gå inte för nära olyckor. Riskera inte egen eller andras säkerhet. Om personerna på bilden går att känna igen, måste du ha deras tillstånd.

Bohusläningen förbehåller sig rätten att kostnadsfritt publicera, arkivera och återanvända insänt material i alla tidningens publiceringsformer, såväl den tryckta papperstidningen, som webb, mobil och andra kanaler.

Om du har frågor kring detta, mejla nyhetschef@bohuslaningen.se

Bohusläningen ingår i Stampen Local Media AB vilket innebär att en inskickad bild till Bohusläningen också kan innebära publicering i samtliga publiceringskanaler för Hallandsposten, Hallands Nyheter, Göteborgs-Posten, TTELA och Strömstads Tidning.

ANNONS