Sagabiografen blir lägenheter

I höst ska bygget av små lägenheter i gamla Sagabiografen på Sagaplan i centrum starta. Inflyttning kan ske under 2018.

ANNONS
|

1940 visades den första filmen på Sagabiografen i Uddevalla. Under åren har rullar som Swing it magistern och Askungen fyllt biosalongen på Sagaplan med Uddevallabor. Och på 90-talet när Film i Väst etablerat sig i området rullades röda mattan ut vid galapremiärer som till Alla älskar Alice. Stjärnor som Lena Endre och Richard Hobert tog då plats i de mjuka stolarna.

Men när den nya betydligt större bion i Uddevalla var klar 2014 stängdes Sagabiografen. Nu har fastighetsföretaget Depoci AB fått bygglov för att kunna bygga lägenheter i den gamla lokalen. Byggstart är planerad till i höst.

– Det är 12 lägenheter, ettor och några tvåor som ska byggas, berättar Bengt-Olof Olsén som äger bostadsbolaget som beviljats bygglov av Uddevalla kommun.

ANNONS

Idag ser det inte längre ut som en biosalong, lokalen är tömd på stolar och bioduk. Men lokalen är ändå lite speciell så lägenhetsskisserna har fått anpassas efter det.

– Det är svårt att hitta ett användningsområde för lokalen. Det är lokalens utformning som gör att vi satsar på mindre lägenheter. Inne i biografen finns pelare och mellan dem blir en det lägenhet i varje utrymme. Det kommer bli bra, säger Bengt-Olof Olsén.

Ettorna och tvåorna som ska hyras ut kommer vara mellan 20 och 40 kvadratmeter. Vad hyrorna kommer att vara kan Olsén inte svara på. Varje lägenhet kommer inte ha parkering men enligt företagsägaren har de tillgång till p-platser i en annan fastighet i centrum. Några svårigheter att hitta hyresgäster ser han inte.

– Det saknas mindre lägenheter i Uddevalla och det är brist på bostäder överhuvudtaget. Läget är väldigt bra i stan så det ska nog vara lätt att hyra ut, tror han. Sommaren 2018 lägenheterna vara klara och redo för inflyttning.

ANNONS