Full fart. Inspektion av markerna, gårdens vakthund schäfern Aska tar täten.
Full fart. Inspektion av markerna, gårdens vakthund schäfern Aska tar täten.

Samarbete viktigast av allt

Samarbete är A och O om vildsvinsstammen ska begränsas och förvaltas på bästa sätt. Det är innebörden i länsstyrelsens förvaltningsplan för vildsvinen i Västra Götaland.

ANNONS
|

Planen uppdaterades i april 2016 och tänkt som en vägledning för alla berörda.

Målet är att skapa en balans där jakten bidrar till en acceptabel nivå på skador orsakade av vildsvin. Stammen ska vara frisk och kontrollerad och anpassad efter lokala och regionala förutsättningar.

Redan på första sidan konstaterar länsstyrelsen att vildsvinsstammen kräver ett bra samarbete mellan markägare, jägare, lantbrukare, intresseorganisationer och myndigheter.

– Jag skulle vilja säga att det är jordbrukarens och markägarens ansvar att prata med den som har jakträtten, om man har problem. Det är också viktigt att de som har jakträtt på marker intill varandra kommunicerar för att få till en effektiv jakt, säger Viktor Tylstedt på länsstyrelsen.

ANNONS

Apropå att vissa jägare vill ha mycket vildsvin där de jagar, säger han:

– I jaktarrendesavtalen bör man sätta upp tydliga villkor om att jakträttsinnehavaren är skyldig att hålla efter stammen så att skador på växande gröda hålls på en, enligt markägaren, acceptabel nivå.

– Reglerna kring utfordring är otydliga men under utredning. Ibland kan det vara olämpligt eftersom stammen då ökar, vilket påverkar många. Där får man komma överens om en lämplig nivå.

Det är svårt att följa upp vildsvinens utbredning och skadegörelse. Ett sätt är rapporteringen av skjutna djur men allt rapporteras inte. Ett annat sätt är antalet trafikolyckor.

ANNONS