Team. Jenny Wallentin från kommunförvaltningen och Christian Jansson har samarbetat i flera år. Han är stolt för jobbet.
Team. Jenny Wallentin från kommunförvaltningen och Christian Jansson har samarbetat i flera år. Han är stolt för jobbet.

Självförtroende byggs hos unga

Funktionshinder behöver inte vara ett hinder för att komma på fötter och bygga upp sin självkänsla. För hundratals unga i Bohuslän har samarbetet mellan AF och kommunen inneburit ett nytt liv.

ANNONS
|

De får ett bättre självförtroende och ett bättre liv. Arbetsförmedlingen (AF), kommunen och försäkringskassan satsar tillsammans rätt stora resurser, på att bygga upp verksamhet och/eller hitta jobb åt funktionsnedsatta unga.

För den som fått lyssna till ungdomarna Christian Jansson och Sara Alkordi när de beskriver sina jobb och vad dessa betytt för dem, är det helt uppenbart. Värdet av insatserna är så värdefulla att det knappt kan beskrivas i ord.

Sara Alkordi, 22, som sedan småbarnsåldern lidit av reumatism berättade om sitt liv, om värk, om mediciner och om lyckan över jobbet hos Garnaffären som framgångsrikt drivs av Maria Nordberg.

ANNONS

Sara lyste med hela ansiktet när hon talade om jobbet på företaget som har nio anställda varav fem har olika funktionsnedsättningar.

– Men vi anpassar uppgifterna efter personerna och deras förutsättningar och det fungerar som oftast jättebra, berättar Maria Nordberg som flerdubblat företagets omsättning på några år.

För Sara Alkordi ger Garnaffären en chans till nästan vanligt liv trots hennes sjukdom som kan komma i skov.

Christian Jansson som efter flera års samarbete med kommunens arbetskonsulent Jenny Wallentin är ute på jobb i näringslivet förefaller lika glad och tillfreds som Sara Alkordi, när han berättar om sin verksamhet.

– Man ska inte underskatta betydelsen av att känna sig behövd, inflikar Jenny Wallentin.

Hon berättade för publiken i går, om hur hon förhandlat med både olika arbetsgivare och inte minst med Christian, för att hitta ett arbete som ger lagom påfrestning för honom.

I Bohuslän finns just nu 579 ungdomar som arbetsförmedlingen känner till, med olika former av funktionsnedsättningar. Det kan vara fysiskt men det kan också vara psykiskt, men rätt använda finns här en arbetskraftsresurs.

– Av de 579 personerna vi talar om är lite fler än 100 sådana som vi har förutsättningar att hjälpa ut på arbetsmarknaden. På tre år har vi bara i Uddevalla hjälpt ut drygt 60 till olika anställningar som vi har följt upp under ett helt år. Det är ett bra resultat bedömer vi, säger Gunilla Berndtsson som är en av flera arbetsförmedlare som håller i arbetet med att hjälpa funktionsnedsatta.

ANNONS

Med på denna dag var även flera riksdagsledamöter AF i Uddevalla, för att få höra om hur det målinriktade samarbetet till stöd för unga med olika funktionsnedsättningar fungerar.

ANNONS