Fick nog. Sjuksköterskan Johanna Bylund har en annan utbildning i grunden som hon funderar på att gå tillbaka till.
Fick nog. Sjuksköterskan Johanna Bylund har en annan utbildning i grunden som hon funderar på att gå tillbaka till.

Sjuksköterska på Näl: "Jag bara tog slut"

Trots nollvision om överläggningar är verkligheten på vårdavdelningarna en annan. Johanna Bylund är sjuksköterska på Näl och överväger att lämna yrket.

ANNONS
|

Vårdtyngden och överbeläggningarna blev för mycket för den 27-åriga sjuksköterskan Johanna Bylund. I ett uppmärksammat inlägg på Facebook beskriver hon sin arbetsmiljö på Näl i Trollhättan efter ännu en arbetsvecka med överbeläggningar.

– Det var ingen extrem vecka, "bara" två överbeläggningar, men när det är så under lång tid orkar man till slut inte med normalbeläggning. Vi har väldigt sjuka patienter hos oss, vilket påverkar vårdtyngden, säger Johanna Bylund som skrivit om dagen då hon, som alltid sett sig som en stark och stresstålig individ, tog slut.

På bara några dagar har hennes inlägg delats över 1 200 gånger. – Jag har fått jättebra respons och uppmanar alla som känner likadant att göra sin röst hörd. Det är många som upplever samma sak på sin arbetsplats, säger hon.

ANNONS

– En gammal klasskompis som delat mitt inlägg skrev att vi inte väntar på en kollaps, utan att vi står mitt i den.

Johanna har själv övervägt att lämna yrket.

– Jag arbetar heltid och har två barn under fem år, och det bidrar så klart till att jag funderat på det. Jag har inte energi till min familj när jag kommer hem. Alla ska ha möjlighet att orka jobba heltid och alla ska orka att vara mer än sitt yrke.

Nu inför Arbetsmiljöverket ett förbud om överbeläggningar. Vad tycker du om det?

– Det är klart att det är fantastiskt att någon har sett hur vi har det och vidtar någon åtgärd. Men sedan hur det blir rent praktiskt är en annan fråga, säger Johanna Bylund.

Skulle du i dagsläget rekommendera din arbetsgivare till andra sjuksköterskor?

– Nej.

Vad skulle behöva förändras?

– Arbetsmiljön och lönen. Många sjuksköterskor väljer att arbeta i kommunen framför sjukhus på grund av flera tusen kronor högre månadslön.

Men att det skulle vara sjuksköterskebristen som är orsak till överbeläggningarna på Näl avvisar Johanna Bylund. – Det är ingen brist på sjuksköterskor. Det finns en brist på sjuksköterskor att vilja jobba på sjukhus. Vi är i många fall för lojala som stannar kvar.

ANNONS

Läs mer:"Ska inte behöva betala med sin hälsa"

ANNONS