Bra åtgärd. Ungdomstjänst kan göra stor skillnad för ungdomar som hamnat snett menar Marie Blomstrand. Att känna att de gjort något bra kan få dem att växa. Arkivbild.
Bra åtgärd. Ungdomstjänst kan göra stor skillnad för ungdomar som hamnat snett menar Marie Blomstrand. Att känna att de gjort något bra kan få dem att växa. Arkivbild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ska gå stärkta ut ur ungdomstjänst

Ungdomstjänst är en av flera påföljder för unga som begår brott. En bra åtgärd, tycker Marie Blomstrand på socialtjänsten.
– Jag tror att det är många som växer och kan klappa sig på axeln och säga att de har gjort det bra, säger hon.

ANNONS

Är man 15 år eller äldre kan man dömas i domstol om man begår brott. Påföljden skiljer sig dock från hur vuxna straffas, och är man under 21 år när brottet begås är det praxis att domstolarna ger betydligt mildare straff. Och när det handlar om tonåringar som döms för brott brukar det dessutom bli tal om helt andra påföljder än för vuxna. Som ungdomsvård i socialtjänstens regi eller sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Eller oavlönat arbete i form av ungdomstjänst.

– Jag tycker att det är en bra åtgärd. Jag tycker att många anstränger sig, man tar det allvarligt. Man kan använda det till sin fördel, säger Marie Blomstrand, som är samordnare för ungdomstjänst i Uddevalla kommun.

ANNONS

LÄS MER:Barn bakom rånvåg i Uddevalla

Oftast är det ungdomar mellan 15 och 17 år som döms till ungdomstjänst. Längden på straffet kan variera mellan 20 och 150 timmar, beroende på hur allvarligt brott de dömts för. Ungdomstjänsten utförs inom till exempel föreningar, inom vård och omsorg eller i olika industrimiljöer. Och arbetsplatsen väljs noga ut, utifrån en bedömning av ungdomens personlighet och behov.

Rätt handledare viktigt

– Rätt arbetsplats med en duktig handledare kan göra en jätteskillnad. De ska ha en lite go stil och vara väldigt generösa. En som tar med ungdomen på lunch och visar att här får du vara med. Handledaren är ofta viktigare än arbetet i sig, berättar Marie Blomstrand.

– Många ungdomar har fått jobba timmar efteråt, andra har fått anställning. För att de har gjort bra ifrån sig.

Att känna att man har gjort något bra och få vara del i ett sammanhang, att låta ungdomarna få växa i det, är en viktig förtjänst som ungdomstjänsten kan ha, menar Marie Blomstrand. Tanken är att ungdomarna ska gå stärkta ur den påföljd som de har dömts till.

Det ställs krav på den dömde under ungdomstjänsten. Ungdomen måste hålla sig drogfri och kan komma att drogtestas, hen ska komma i tid till arbetet och sköta det man är ålagd att göra.

ANNONS

– Det är lite pekpinnar, det kräver en viss uppryckning mognadsmässigt.

LÄS MER:"I skolan utdöms inte straff"

Hjälper inte alla

Ungdomstjänsten kombineras också med samtal. Att kartlägga hur det ser ut i ungdomens liv är viktigt, att se hur dess hemförhållanden ser ut, vilka den umgås med, hur den mår. En del behöver hjälp efteråt att byta skola eller till och med bostadsort.

– Det gör rätt stor skillnad. Vi har en god relation med de här ungdomarna efteråt, många är tacksamma. Många har ett behov av att prata. Många har haft behov av att bryta nån form av sammanhang.

Men det är inte alltid som åtgärderna hjälper. Vissa ungdomar lever ett kriminellt liv med kriminella värderingar, och Marie Blomstrand vet att risken är stor att hon kommer stöta på dem igen.

– Det är väldigt tragiskt. Då får man försöka få ungdomen på andra tankar. Vad skulle kunna få dig att ändra dig? Vad är det som drar i den kriminella världen som du skulle kunna få ut i ett annat sammanhang?

ANNONS