Vackert på ytan. Havet kan se rent ut, men om sanningen ska fram tömmer många fortfarande sina toaletter ute på sjön.
Vackert på ytan. Havet kan se rent ut, men om sanningen ska fram tömmer många fortfarande sina toaletter ute på sjön.

Skit i havet - riskera fängelse

Tömmer du ditt toalettavfall i havet riskerar du böter och fängelse upp till två år. Men alla följer inte lagen.

ANNONS
|

–I Stockholms skärgård fungerar det bäst. Troligen för att det varit så synliga tecken av nedsmutsningen.

Det säger Lina Petersson, sakkunnig i båtmiljö vid Transportstyrelsen. Hon säger att kommunerna i området kring Stockholm och i Östersjön har varit väldigt aktiva att hjälpa båtklubbarna med lämningsstationer för toalettavfall.

–På västkusten har det inte varit lika synliga tecken på övergödning, så där tar det kanske lite längre tid att få det att fungera.

Men intresset från båtfolket har ökat och inställningen till lagen som kom i april förra året är allt mer positiv.

–I mars i år gjordes en båtlivsundersökning. Den visade att över 80 procent av båtägarna var positiva, eller mycket positiva, till lagen. Det ger ändå gott hopp för framtiden, säger Lina Petersson.

ANNONS

Och hamnkapten Jerry Fors i Uddevalla håller med. Han säger att det märks ett ökat intresse från båtfolket att tömma sina toaletter på ett lagenligt sätt.

Det finns numera en tömningsstation vid gästhamnen i Norra Hamnen i Uddevalla, och det finns även en i Ljungskile vid båtklubben.

På Transportstyrelsens hemsida finns en karta där man ska kunna se var lämningsstationerna finns, men tyvärr verkar den inte vara så aktuell. Följer man den, då är det ytterst glest mellan lämningsplatserna i Bohuslän. Det bästa är att kontakta turistbyråerna eller hamnarna för att få råd var toalettavfallet kan tömmas.

–Vi önskar ju att båtfolket går in på hemsidan och fyller i var tömningsstationerna finns och hur de fungerar, säger Lina Petersson. Vi har ingen övervakning, utan det bygger på att vi får in rätt uppgifter.

På hemsidan finns också en funktion där man ger betyg på tömningsstationerna och om de fungerar.

–Tyvärr har det varit en hel del tekniska problem under det här första året, men det är sådant vi hoppas ska bli bättre ju fler stationer som kommer, säger Lina Petersson.

Den som struntar i lagen och tömmer sin toa ute till havs riskerar böter eller fängelse upp till två år. Hittills är det dock ingen privatperson som dömts till fängelse.

ANNONS

Kustbevakningen och sjöpolisen som sköter övervakningen, har inge speciella inspektioner, men om de upptäcker någon båt som tömmer olagligt rapporterar de naturligtvis ärendet som ett brott.

Lagen om toatömning

Från och med 1 april 2015 är det förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut sitt toalettavfall i havet. Förbudet gäller i hav, sjöar och inre vattendrag. Det gäller alla fritidsbåtar, utom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas. Istället ska tanken tömmas vid en toatömningsstation i land så att avfallet kan tas om hand i reningsverken. Genom att inte släppa ut toalettavfallet minskar övergödningen av våra vatten.

ANNONS