Inspirationsdag för lärarna på Östraboteatern.
Inspirationsdag för lärarna på Östraboteatern.

Skolorna bra på hållbarhet

Allt började med en resa. En resa som skulle resultera i hur skolorna i Uddevalla ska börja arbeta mot en mer hållbar värld. Men först behövs verktyg för hur lärarna ska nå ut i klassrummen.

ANNONS
|

450 lärare var på plats förra veckan i Östraboteatern. Det pratades om hållbarhetstrender som att äta mindre kött, flytta till landet och hur man ska nå ut till elever i viktiga frågor. Lärarna fick inspiration och hjälp från experter på vilka sätt de olika ämnesområdena täcker hållbar utveckling. Detta var en uppföljning till en inspirationsdag som var förra året.

– Detta är nästa steg i rätt riktning, säger Kirsten Eriksson, rektor på Östrabro yrkesgymnasium.

Det började för två år sedan när Kirsten Eriksson kom i kontakt med Globala skolan och åkte på en resa till Bangladesh. Hon började tänka på hur hon som rektor skulle kunna använda sin erfarenhet till att nå ut till lärare och elever. Idén blev till verklighet. Förra året hölls en inspirationsdag och på vårterminen en temavecka där alla ämnen skulle tänka kring hållbar utveckling.

ANNONS

– Det var så kul att se för man märkte att eleverna var engagerade, diskuterade och ville ha mer. Alla ämnen arbetade på sitt sätt, estetprogrammet hade en modevisning helt i återvunnet material, berättar hon.

Anna Mogren som är medarbetare på den globala skolan region väst säger att samarbetet med Uddevalla gymnasieskola har varit lyckat. Resultat som syntes förra veckan på inspirationsdagen.

– Lärarna sa att de hade lärt sig mycket och kunnat lära ut till eleverna. Det som är så bra med Uddevalla är att detta är ett politiskt beslut, vilket betyder att skolorna måste jobba med detta och detta är ganska ovanligt, säger Anna Mogren.

Minska köttkonsumtionen, återanvändning och hur integration hänger ihop med hållbar utveckling är något skolorna ska arbeta med. Tanken är att det ska öka elevernas medvetenhet kring globala och lokala problem. Och hur man ska finna lösningar förstås.

– Vi vill att eleverna alltid ska ha med sig ett tänk i hur vi kan minska användandet av jordens resurser. Genom att titta på i hur vi människor lever i vardagen kan man se att var och en kan göra mycket för att förändra världen säger Kirsten Eriksson.

Hållbart i skolorna

Regeringen har sina mål för 2030 som innefattar den hållbara utvecklingen på det ekonomiska, sociala och miljömässiga planen.

För skolorna har Skolverket också utvecklat en läroplan för hur det detta ska arbetas mot under längre sikt. Målsättningen i Skolverkets läroplan för lärande av hållbar utveckling är att det inte finns färdiga svar att lära ut. Eleverna ska i stället få lära sig att fatta egna beslut där en ökad medvetenhet och kompetens kring en hållbar framtid ska finnas.

Den globala skolan har samarbetat med Uddevalla gymnasieskola i två år. De arbetar även i grundskolorna, förskolorna och Naturskolan.

ANNONS