Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Skottlossning efter rån i centrum

Mitt under lunchrusningen slog rånarna till. Butiksägaren misshandlades och gärningsmännen flydde med bytet. För att komma undan förföljande vittnen drog de vapen.

Mitt under lunchen på torsdagen, vid fem över halv ett, utsattes guldbutiken Golden house i centrala Uddevalla för ett rån: Två blåklädda unga killar iförda hjälm kom på moped, gick in i butiken där de misshandlade och rånade ägaren, och lämnade den kort därefter med väskor i händerna.

– Det är flera personer som reagerar, när de lämnar butiken är det en rådig person som har tagit nyckeln från mopeden. De kan inte köra därifrån utan de får springa genom centrum som är fullt med människor. Det är många som ser detta och många följer efter, vi har väldigt många bra vittnesuppgifter, säger Jonni Andersson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla.

Ett av vittnena var Gunnar Klasson, som passerade förbi och såg de två killarna komma på mopeden, iklädda hjälm och med en väska över armen. Han reagerade först på att de körde på gågatan.

– Jag såg hur de stannade och sprang in i guldaffären, berättar han.

Upprörd stämning

Gunnar Klasson berättar hur en annan person sprang fram till rånarnas moped, välte den och tog nyckeln. Killarna kom kort därefter ut för att ta mopeden men insåg att det inte gick och sprang då upp mot Kungstorget, för att därefter ta av mot Kilbäcksgatan.

– Det var massor med folk på gågatan som såg detta och följde efter killarna. Det var upprörd stämning, säger Gunnar Klasson.

Bohusläningen har pratat med andra vittnen som såg själva rånet.

– Det var två maskerade, de hade vita hjälmar och svarta handskar, och vi följde efter dem en bit upp på Kilbäcksgatan. Då vänder sig den ena mot oss och skjuter. Då springer vi mot ett annat håll, berättar ett av vittnena.

"En pistol"

På en film som Bohusläningen har tagit del av hör man också någon form av skott som avlossas.

– Han har fan en pistol, säger en röst på filmen. Kort därefter hörs en skarp knall.
– Vad fan var det, säger en annan röst.
– En pistol! säger den första rösten igen, och kort därefter avbryts filmen.

Polisen bekräftar att man har fått uppgifter om skottlossning.

– Under flykten har förföljande vittnen kommit så nära att det har avlossats minst ett skott. Dock oklart om det har varit med en riktig pistol, säger Jonni Andersson.

Enligt polisens presstjänst har någon form av skjutvapen, dock inte ett riktigt, beslagtagits. Men det är inget som Jonni Andersson kan bekräfta.

Goda förhoppningar

En stor polisinsats inleddes, och gärningsmännen eftersöktes med bland annat både helikopter och hundpatrull. Trots insatsen kom rånarna undan, via Kålgårdsgatan och senare vidare upp på Kålgårdsberget.

– Men vi har goda förhoppningar att klara upp det här rånet, vi har säkrat så pass mycket vittnesuppgifter och teknisk bevisning. Bland annat har de fått kasta ifrån sig stöldgodset. Både vittnen och polisen kom så pass nära att de kastar det för att undkomma, säger Jonni Andersson.

Tågtrafiken var under en kort tidsperiod avstängd, eftersom polisen sökte efter gärningsmännen i en tågtunnel. Även Kungsgatan stängdes delvis av efter rånet, då polisens tekniker var på plats för att säkra spår.

– Vi har haft en hel del tekniker på plats. Vi skickade ut teknikerna tidigt som har säkrat spår längs flyktvägen och i butiken.

Butiksägare till sjukhus

Nu kommer allt material som polisen har fått in att sammanställas och vittnesförhör kommer att hållas.

Direkt efter rånet kom ambulans till butiken för att ta hand om butiksägaren. Han kördes senare till sjukhus.

– Ja, ägaren har fått uppsöka sjukvård. Jag har fått till mig att han hade lättare skador. Vi har hört honom men jag vet inte vad han har sagt, säger Jonni Andersson.

En anmälan har gjorts gällande rån, alternativt grovt rån.

Guldbutiksrån i Uddevalla
Läs mer om Guldbutiksrån i Uddevalla
MEST LÄST