Slog inte larm trots jätteblödning

Trots att brukaren blödde mycket kraftigt från tarmen ringde inte nattpersonalen till sjuksköterska. Nu ska händelsen utredas eftersom sådana blödningar kan vara livshotande.

ANNONS
|

Det hände på ett äldreboende i slutet av maj. Klockan var två på natten när brukaren var uppe på toaletten. Hen hade mängder av blod i avföringen, det var blod på golvet och i toaletten och hen fick också hjälp att duscha av sig blod på händer, fötter och ben, skriver enhetschefen i sin rapport.

Men några fler åtgärder gjorde inte och när dagpersonalen kom in till brukaren klockan sju på morgonen visade det sig att hen hade fortsatt att blöda.

Det var stora blodfläckar i sängen, på golvet och även brukaren var blodig. Hen försökte sätta sig upp men orkade inte utan kände sig yr, mådde illa och kräktes.

ANNONS

Nu tillkallades sjuksköterska och när hon kom, strax efter klockan åtta, tyckte brukaren att det var tungt att andas, blodtrycket var lågt och pulsen oregelbunden.

Ambulans tillkallades och brukaren fördes till sjukhus.

I sin rapport skriver enhetschefen att nattpersonalen skulle ha ringt till sjuksköterska. Den här typen av kraftig blödning från tarmen (Melena), som också inbegriper svart avföring, kan vara ett livshotande tillstånd, konstaterar hon.

Händelsen utreds enligt Lex Sarah som innebär att missförhållanden eller risker för misshållanden måste utredas. Visar utredningen att det är ett allvarligt missförhållande, ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

ANNONS