Sohl misstänkt för hets mot folkgrupp

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot SD-politikern Jan Sohl i Färgelanda angående hets mot folkgrupp.

ANNONS
|

Det är chefsåklagare Daniel Edsbagge som har initierat förundersökningen. Orsaken är ett inlägg om det somaliska bandylandslaget som Jan Sohl gjorde på Facebook i januari i samband med VM i bandy i Trollhättan.

Där stod: "Så spelar dom somaliska invällarna bandy, kolla särskilt vilken fin klubbföring. klart som fan att en pinne blir ett vapen för primitiva människor. Verkar som om det enda dom kan är våldta och slåss".

- Det var ett uttalande som riktade sig mot den här etniska gruppen och det anspelar på sådant som hudfärg och etnicitet. Men för att det ska anses som hets mot folkgrupp krävs också att uttalandet är spritt och att den som gör uttalandet förstår att det får den konsekvensen, och det får utredningen utvisa om det är så, säger Daniel Edsbagge.

ANNONS

Han har fått kännedom om uttalandet via medias rapportering.

Jan Sohl gjorde ett annat uppmärksammat Facebookinlägg i december förra året. Han kommenterade då en annan personsinlägg om att Sverige måste gå på offensiven mot terrorismen, genom att själv skriva:

"Mitt förslag är ju att vi ska börja med grisblod och slaktavfall från grisar och sprida det överallt där muslimer samlas sen tar vi nästa steg när dom blir förbannade och attackerar oss, för då blir det självförsvar och det tillåter lagen".

Daniel Edsbagge tycker att uttalandet är olämpligt men inte på samma sätt som det som har föranlett förundersökningen.

- Det är inte på samma sätt lika tydligt att det är ett uttalande som uttrycker missaktning, säger han.

Vanligaste straffet för hets mot folkgrupp är böter och ofta kombineratmed villkorlig dom. Men även fängelse finns med i straffskalan.

ANNONS