Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

golf2
Gratis. Melvin Norén skjuter den lilla bollen medan mamma Sara Norén och syskonen Tuva Norén och Joel Nordberg tittar på. Bangolf är en av gratisaktiviteterna i sommar.

Sommarlov är en tuff tid för många barn

De flesta barn och ungdomar ser fram emot tio lediga veckor. Men tankarna på hur det blir när föräldrarna måste jobba kan förstöra. I Uddevalla satsar regeringen på lov för alla.

Ett långt och härligt sommarlov väntar för alla barn och ungdomar och förväntningarna är höga. Enligt Majblommans generalsekreterare Lena Holm, kan sommarlovet vara hur fantastiskt som helst. Men när föräldrarna jobbar och familjen är ekonomiskt utsatt blir lovet snarare jobbigt för barnen. ”Med lov är allt kul. Det dåliga är bara att allt kostar och ens föräldrar måste jobba”. Så tycker ett av många barn som svarat på frågor om sommarlovet i Majblommans färska sommarlovsrapport.

– Barn får utstå mycket ensamhet och tristess. Man ser sina kompisar åka iväg på roliga saker medan man själv sitter kvar hemma, säger Lena Holm.

Runt sommarlovet får Majblomman in mängder med bidragsansökningar.

– Man har inte råd att själv finansiera läger och andra aktiviteter och då söker man pengar från oss, säger Lena Holm.

I sommar ska dock alla barn och ungdomar i Uddevalla få känna att de har råd att ha kul. Regeringen ger i år mer än en miljon kronor till Uddevalla kommun för gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga i åldern 6-15 år. Tanken bakom detta är att göra det möjligt för föreningar och andra att ordna kostnadsfria aktiviteter under sommarlovet. Konceptet heter Allas Sommarlov. Det kommer finnas mängder med roliga aktiviteter som inte kostar en endaste krona. Bangolf, bowling, friidrottskola, klätterläger, seglarläger, ridning och cosplay är bara några av aktiviteterna som man kommer kunna göra i sommar. Uddevallas fritidsgårdar och föreningen Cumulus kraft kommer också att erbjuda varierade aktiviteter och utflykter. Även en del fritidshem kommer ha öppet. Lena Holm berättar att skollagen är jättetydlig med att fritidshem ska hålla öppet även på skollov till och med 13 års ålder. Hon tycker dessutom att det är kommunens skyldighet att erbjuda gratisaktiviteter.

– Det är jättebra att Uddevalla kommun erbjuder gratis sommarlovsaktiviteter till barn och ungdomar. Det blir pluspoäng för Uddevalla, säger Lena Holm.

Katrin Berntsson, kioskansvarig vid Uddevalla Bangolf, tycker att Allas Sommarlov är ett mycket bra koncept och att det känns fantastiskt att kunna erbjuda gratis bangolf i sommar.

– Ungdomar och barn har ingen egen inkomst så det är jättebra att föreningar erbjuder olika aktiviteter, säger Katrin Berntsson.

Mer information om Allas Sommarlov finns på Uddevalla kommuns hemsida.

MEST LÄST