Soppa och värme på EU-migranternas kväll

Kvällen är kylig men Pingstkyrkan bjuder in till soppa och gemenskap. Det här är EU-migranternas kväll.

ANNONS
|

"Bun ati venit" står det med stora bokstäver på skylten utanför Pingstkyrkans dörr. Det är rumänska och betyder "välkommen".

– Vi tycker om att träffas och vi trivs här, säger Elena Roman medan hennes döttrar snurrar runt benen på henne. Hon är från Rumänien precis som de flesta andra som börjar droppa in genom dörren medan doften av varm soppa sprider sig.

"Förra gången var det rumänsk soppa men den här gången har vi lagat svensk soppa" berättar Marlene Brandin som är en av de som nu startat upp de här kvällarna en gång i månaden. Hon gör rörelser och vevar med armen för att visa "laga soppa". En man översätter till rumänska och ett jubel hörs när gästerna förstår att köttsoppan är av svenskt recept. Det är ett 40-tal vuxna och barn som slagit sig ner runt borden. Många känner varandra och några är släkt.

ANNONS

– Vi är några som kommer från samma stad i Rumänien, berättar Elena Roman.

Några har varit i Sverige flera gånger och reser hem ibland. Innan de kan resa tillbaka till Uddevalla igen måste de vara i Rumänien i ett par månader.

Men de Bohusläningen träffar berättar om fattiga förhållanden som fått dem att söka sig hit i hopp om något bättre.

– Det är svårt. Jag har bott i skogen och ibland sover jag i en bil. Det är kallt. Men i Rumänien kan vi inte köpa kläder eller mat. Jag har två barn där men inget hus, berättar Melinte Geomino.

Hon smakar bara en liten sked av soppan och pekar på sin mage. Hon har ont och säger att hon inte kan äta mer.

– Jag tigger utanför affären men jag vill ha jobb, säger Melinte Geomino.

En annan kvinna berättar hur hon möts av hårda ordnär hon sitter för att få ihop till mat till sig och familjen.

– De säger "fuck you" eller "dra åt helvete" och säger att jag visst har pengar. Men ingen av oss vill tigga, säger Rebecka Roman.

Vid änden av bordet fingrar en man på ett i hopvikt papper. Han vill visa och vecklar upp foton. Det är papper för att visa hur hans fru har en tumör. Han och sönerna i familjen Roman är här medan mamman är kvar i hemlandet.

ANNONS

– My mum is very sick. She needs an operation but we don´t have the money, berättar en av sönerna Roman.

Lappar med nummer delas ut. I tur och ordning får de berätta om vad just de behöver - det kan vara skor till barnen eller en sovsäck. Finns det inte i lager skriver kyrkan upp och hoppas att de ska kunna dela ut det vid nästa träff om en månad.

– Vi har en hjälpkassa och vi delar ut filtar och kläder till de som behöver. Det var när vi såg ett ökat tryck från EU-migranter som vi tänkte att vi behöver ha en kväll i månaden som riktar sig till dem, säger Marlene Brandin.

– Vi tror inte att det bara handlar om att den här målgruppen behöver kläder och mat. Jag tror inte att det finns så många andra platser där de känner sig välkomna. Det viktigaste med de här kvällarna handlar om att de känner att vi vill att de kommer.

Under en andakt blir stämningen lugnare och barnen tystnar. Men efteråt höjs volymen på stereon. Musiken strömmar och texten är på rumänska. Det har blivit dags för kaffe och kaka och barnen springer fram snabbt för att ta för sig. Flera säger att de kommer nästa gång och en av männen tar till orda.

ANNONS

– Nu hoppas vi att de här kvällarna blir oftare, kanske varannan vecka...

ANNONS