Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Spektakulärt norrsken över Västsverige

Tobias Åberg i Ljungskile fångade det unika ljusfenomenet på bild. Han berättar för GP om charmen med att jaga norrsken när andra ligger inne och tittar på tv.

– Det var som att hela norra himlen från ena sidan till den andra lystes upp som en stor lysande båge, säger Tobias Åberg till GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Norrskenet visade sig över stora delar av Sverige under natten till idag. Tobias Åberg spenderade kvällen med att lurpassa på ljusfenomenet. 

– Det kom en regnskur vid 20-tiden, men jag såg lite innan det. Fast allra finast var det framåt 22:30. Hela tiden var det varierande molnighet så det syntes i perioder.

Brukar ni kunna se norrsken där ni bor?
– Jag brukar vara ute ganska ofta och titta när jag vet att det finns chans att man kan få se det. Ibland kan man fotografera det, men det går i princip inte att uppfatta med ögat. Däremot är det inte så ofta som det syns över stora delar av landet.
 

"Exalterande att se det här nere"

Tobias är med i en Facebookgrupp som heter Norrsken. Där är hela 47 000 norrskensfantaster med och delar med sig av observationer och tips. 

Under kvällen och natten mot osndagen kom flera hundra kommentarer från folk som sett den himmelska magin i olika delar av landet.

– Det är alltid häftigt att se norrsken, speciellt när pelarna börjar röra sig över himlen.

Skulle man kunna säga att du är en norrskensfantast?
– Lite, sett till resurserna som finns så här långt söderut. Folk i Norrland skulle nog skratta åt en när man pratar om norrskenet vi har här. När norrlänningarna ser det rakt ovanför sig så kanske vi ser en liten glimt, resonerar Tobias.

Så tillägger han:

– Det blir en del timmar som spenderas ute i mörkret. Belöningen kommer när man väl lyckas fånga det. Det kan vara exalterande att se det här nere.
 

Älskar norrskensjakten

Tobias har ett stort fotointresse och fotograferar mycket. Att fota just norrsken har bivit något av en specialitet. Han ser också en charm i att gå på norrskensjakt.

– Det är häftigt att känna att hela norra himlen är upplyst. Framför allt när alla andra sitter hemma i sina hus eller har gått och lagt sig medan jag får ett skådespel som alla andra är för upptagna för att se, menar Tobias.

Så fortsätter han:

– Foton som man bara lagrar är inte till så mycket nytta, men att visa bilder för andra är fint. Det gör jag med norrskensbilderna. Fast det häftigaste är skådespelet i sig. Det är lite som att fiska. Man vet aldrig när man åker ut om man kommer få napp, men när man väl får det är det värt alla gånger man inte fått det.

 

MEST LÄST